Kerüljük el a kellemetlenségeket!

Írta:  2015.09.01.

Figyelem!

A munkálatok alatt fokozott figyelemmel közlekedjünk!
A balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy a csatornázási munkákkal érintett területeken biztonságos távolságot tartsunk a munkaároktól, illetve fokozottan ügyeljünk arra is, hogy gyermekek az utcán csak felügyelet mellett tartózkodjanak.
A rendőrség ezen kívül arra figyelmezteti a lakókat, hogy legyenek óvatosak, s illetéktelen személyeket ne engedjenek be a házba! Ha a lakók gyanúsat észlelnek, jelentsék a rendőrségnek!

Körültekintően válasszunk szakembert!
A belső hálózat megtervezésével, kiépítésével csak megfelelő végzettséggel és tapasztalattal, kamarai tagsággal rendelkező szakembert érdemes megbíznunk, aki garanciát vállal az elvégzett munkáért.
Ha azt akarjuk, hogy hosszú távon, megbízhatóan működő hálózatunk legyen, ne döntsünk kizárólag az ár alapján!
Ha nem vagyunk elég körültekintőek a szakember kiválasztásánál, még az is előfordulhat, hogy a rosszul megtervezett vagy megépített csatornát újra kell terveztetni és építtetni. És mindezt a saját költségünkre...

Ne használjuk engedély nélkül az új csatornát!
A megépült szennyvízelvezető hálózatra legkorábban akkor lehet csatlakozni, azaz a kiépített házi hálózatunkat akkor lehet használni, ha a csatornarendszer összes elemének (így a szennyvizet a Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbító létesítményeknek) az üzembe helyezése megtörtént.

Ezen időpontig az új rendszer nem üzemel, az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el, tehát egy idő után – a csatorna megteltével – akár elöntést is okozhat.
A pangó szennyvíz nemcsak erős szaghatást, de a kórokozók terjedésével akár közegészségügyi károkat idézhet elő.
A még nem működő rendszerből a szennyvizet ezért mindenképpen ki kell szippantani, amelynek költségét az FCSM az érintett ingatlantulajdonosokra hárítja. Az illegális rákötések emellett a kivitelezést is akadályozzák, hiszen az elkészült csatorna szakaszokból a munkaterületre folyhat a szennyvíz.

Ha tehát a házi hálózatunkat megépítettük, először be kell nyújtanunk a „Használatbavételi hozzájárulás kérelmet” az FCSM-hez. Ha a rákötés minden műszaki és jogi feltétele teljesült, tehát az új csatornarendszer üzembe helyezésére sor került, az FCSM kiadja a házi hálózat használatához szükséges használatbavételi hozzájárulást. Ezzel egyidőben aláírásra kerül a „Szolgáltatási szerződés” is: az új, környezetbarát és korszerű hálózat innentől kezdve használható.

Súlyos következményekkel jár az idő előtti rákötés!
A házi rákötés teljes folyamata, a megkövetelt szigorú feltételek a lakosság érdekét szolgálják. Az idő előtti rákötés, azaz az új csatorna engedély nélküli használata komoly következményekkel jár.
Amíg az FCSM nem veszi át üzemeltetésre az elkészült teljes csatornarendszert, addig az nem működik, tehát az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el.
A bekerülő szennyvíz – a csatorna megteltével – elöntést, így közegészségügyi károkat is okozhat. Nem beszélve arról, hogy az idő előtti használat miatt az utcai vezeték nem vizsgálható, így csúszik a csatorna ellenőrzése, ezzel együtt az érintett útszakasz helyreállítására is csak később kerülhet sor.
A projekt résztvevői ezért szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek azon ingatlantulajdonosokkal szemben, akik az idő előtti rákötéssel lassítják a beruházás előrehaladását.

Ne tervezzük és építsük meg túl korán a belső hálózatot!
Ha sok utcában már elkészült az gerinccsatorna és a házi bekötővezetékek is, ez még nem jelenti automatikusan, hogy minden feltétel adott a házi hálózat terveztetéséhez és kiépítéséhez.
A tervek elkészítésének feltétele, hogy a már megépült utcai gerincvezeték kamerás ellenőrzése és geodéziai bemérése is megtörténjen. Ugyanis csak ekkortól állnak rendelkezésre a belső hálózat tervezéséhez szükséges adatok.
Fontos tudni, hogy a téli időszakban – mínusz három fok feletti hőmérséklet esetén is – lehetőség van a már megépült csatornaszakaszok minősítésére, így a kamerás vizsgálatok, geodéziai bemérések gondtalanul zajlanak.

Fontos tudnunk, hogy a házi rákötés MINDEN LÉPÉSE a tervezéstől a használatbavételig a Fővárosi Csatornázási Művek vonatkozó hozzájárulásához, engedélyéhez kötött.
Ennek megfelelően a házi hálózat tervét is előzetesen be kell nyújtanunk ellenőrzésre, és belső csatorna megépítését is az Fővárosi Csatornázási Művek külön, erre vonatkozó, Szolgáltatói hozzájárulásának birtokában kezdhetjük csak meg.