A kerület testvérvárosai

Írta:  2015.08.19.

Tusnádfürdő - 1997

A Székelyföldön, Hargita megyében fekvő Tusnádfürdő a kerület legrégebbi testvértelepülése. 1997 óta folyamatos a kapcsolattartás a két település között a gazdaság, az oktatás, a vallás, a sport és a turisztika területén. A gyógyvizeiről, gyógyfürdőjéről méltán híres település csodálatos környezete a pihenni vágyók számára is sok lehetőséget kínál.

www.tusnadfurdo.info


Dabrowa Tarnowska 
- 2000

A lengyel testvértelepülésünkkel, a hét községet magába foglaló Dabrowa Tarnowskai Járási Önkormányzattal 2000 szeptembere óta sokszínű a kapcsolat. Az egészségügyi, oktatási és szociális intézmények tapasztalatcseréjén túl a pihenni vágyók számára is számtalan lehetőséget nyújt a környék. A városi helyhatóság ajándékaként 2003. szeptember 13-án leplezték le kerületünkben a Bem József utca 2. szám alatti emléktáblát, mely Bem Józsefnek állít emléket, és ami a Magyarországon élő lengyelek fontos emléke, illetve emlékhelye.        

www.dabrowatar.pl

www.powiatdabrowski.pl 

dabrowa tarnowska


Nin 
- 2001

Nin a legrégebbi horvátországi királyi város, mely a Zadar megyében található sekély lagúna közepén levő kis szigeten helyezkedik, mindössze 1500 fős lakossággal. A lankás, homokos tengerpart nemcsak fürdőzésre kiváló de a sótermelés és a gyógyiszap is Nin kincsei közé tartozik. Csodálatos tengerpartján kívül történelmi emlékekben is gazdag település. 1105-től Nin a Magyar Királyság része lett, II. András királytól szabad királyi városi rangot kapott.

www.nin.hr

nin


Artasat
- 2003

Örményország története kevésbé ismert a magyar emberek előtt, pedig a kereszténység itt vált legkorábban államvallássá. A kerület testvérvárosa Artasat,  az ország egyik legrégibb városa, amely korábban az Örmény Királyság fővárosa is volt,  Jerevántól 30 km-re délkeletre fekszik.

www.artashat.am

artashat


Neszebár 
- 2004

A Fekete-tenger partján fekvő bulgáriai Neszebár már az ókorban is virágzó település volt. Csodálatos óvárosát, amely egy félszigeten helyezkedik el, az UNESCO 1983-ban felvette a világörökség listájára. Itt található a Napospart, Bulgária egyik legszebb üdülőparadicsoma.

www.nessebarinfo.com

Nesebar


San Nicola la Strada 
- 2005

A dél-olasz San Nicola la Strada városa a Terra Lavoro síkságon fekszik a selyemiparáról híres Caserta megyeközponttól pár kilométerre, Nápolytól is alig 20 km-re. A település a II. világháború után indult igazán fejlődésnek: az ideiglenes államfő 1946-ban törvényben deklarálta a város saját igazgatáshoz, önkormányzáshoz való jogát, ezzel együtt közigazgatásilag az 1928-as királyi dekrétumban saját igazgatást nyert Casertához csatolták.

www.comune.sannicolalastrada.ce.it


Roding
- 2006

A bajorországi Roding városa a Bajor erdő egyik gyöngyszeme, Cham járásban található a Regen folyó partján. A testvérvárosi kapcsolatok keretében a különböző civil szervezetek és intézmények tapasztalatcseréi mellett a nemzetiségi német oktatás támogatása az egyik kiemelt feladat, melynek keretében intézményeink sok segítséget kapnak a partnerintézményektől.

www.roding.deObzor - 2009

A festői környezetben fekvő Obzor közel azonos távolságra helyezkedik el Várnától és Burgasztól. Obzor egy gyorsan fejlődő, nyugodtabb üdülőterület, mely minden évben egyre több turistát vonz. A hosszan elnyúló finom homokos tengerpart, valamint a szép zöld környezet biztosít nyugodt nyaralást egész nyáron. A két település elsősorban kulturális területen ápolja a kapcsolatot egymással, művészeti csoportok vesznek részt a másik fél kulturális fesztiváljain.

www.obzorcity.com
obzor

 

Körösfő - 2012

Körösfő község Kalotaszeg része, Kolozs megye nyugati részén helyezkedik el, ahol - Székelyföldhöz hasonlóan – zömében magyar ajkúak laknak. 2003-ban avatta fel a helyi közösség Körösfőn a Vasvári Emlékházat a fiatal forradalmár és szabadságharcos, Vasvári Pál emlékére, aki 1849. július 6-án a Gyalui-havasokban halt hősi halált bajtársaival együtt. A testvértelepülési kapcsolat legfőbb célja az, hogy a lakosság a rendszeres találkozók által egymást megismerje, tapasztalatait, kulturális értékeit a rendszeres találkozók alkalmával kicserélje, hasznosítsa, s ezen túlmenően a települések szakemberei, vállalkozói számára lehetőség nyíljon az információcserére, az esetleges gazdasági kapcsolatok kialakítására.

www.korosfo.uw.hu/

körösfő


Szepsi 
- 2014

Kassától délnyugatra, a Bódva patak két partján elterülő város. Az aktív magyar közösséggel 2014 óta vagyunk kapcsolatban, melyben jelentős szerepet vállalnak a kerületünkben működő egyházak és általuk fenntartott iskolák. A Felvidék egyik legjobb bortermelő vidéke ma is büszke jeles múltjára.

www.szepsi.sk

szepsi


Técső
- 2016          

Técső Kárpátalja egyik legősibb települése, közvetlen szomszédságában húzódik az ukrán-román határ. A Tisza jobb partján, Huszttól 30 km-re elterülő, 1961-ben városi rangra emelt településnek jelenleg közel 13000 lakója van, közülük 3000-en magyarnak vallják magukat. Önkormányzatunk kiemelt feladatának tartja a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum és az ott folyó magyar oktatás széleskörű támogatását.

http://www.tyachiv.in.ua/ 


técső

Székelyudvarhely – Székelyföld, Románia - 2019

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a korabeli kapcsolatok részleteinek ismerete nélkül is jó viszonyt ápolt az elmúlt években a nagy múltú, magyarságát büszkén vállaló székelyföldi településsel. Az Udvarhelyi-medence gazdasági és művelődési központja. A megye második legnépesebb városa. Székelyföld történelmi, társadalom- és művelődéstörténeti központja, illetve évszázados hagyományokra visszatekintő székhelye. Fontos közúti csomópont, vasúti végállomás. Az Udvarhelyi-medence egyik legkorábbi települése. Székelyföld és a székely székek központja évszázadokon keresztül.

https://www.udvarhely.ro/

121831875