Van, aki már ötven éve vár a csatornára

Írta:  2013.10.07.

A pestszentlőrinciek számára tartott lakossági fórumot a szeptember 20-án megkezdődött csatornázási munkálatokról az önkormányzat.

A pestszentlőrinciek számára tartott lakossági fórumot a szeptember 20-án megkezdődött csatornázási munkálatokról az önkormányzat.
Hamarosan a pestszentimreiek is személyesen tájékozódhatnak a rég várt beruházásról.

3358 0

− Mi már ötven éve várjuk, hogy végre csatornát kapjunk – tette fel a kezét egy úr Ughy Attila polgármester kérdésére reagálva azon a lakossági fórumon, amelyet a Lőrinci Sportcsarnokban rendezett az önkormányzat október 2-án. A fórum célja az volt, hogy a pestszentlőrinciek pontos tájékoztatást kapjanak a munkálatokról (hamarosan a pestszentimreiek számára is szerveznek hasonló találkozót), és bár a kerület vezetősége és a lakosság részéről is többen megemlítették: évtizedek óta várt beruházásról van szó, az ötvenes szám mindenkit meglepett.

Támogatják

− A XVIII. kerület kiemelt helyet foglal el az uniós támogatással megvalósuló fővárosi projektben, ezt jól mutatják a számok – hívta fel a figyelmet a Fővárosi Önkormányzatot képviselő Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Tájékoztatásából kiderült, hogy a 16 kerületet érintő beruházásban 240 kilométer csatornát fektetnek le, ebből nagyjából 90 kilométernyit nálunk. A kerületben összesen 7200 – köztük 2929 lőrinci – család lakóhelye válik ezáltal komfortosabbá.

Folyamatosan kérhető információ a következő e-mail címen:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

− A főváros csatornázottságának mértéke ezzel a beruházással 95 százalék fölé emelkedik, ami egy modern európai városban el is várható. Joggal kérdezheti meg bárki, miért nem kezdődött meg előbb a munka. Amikor 2010-ben a főváros új vezetése áttekintette a helyzetet, kiderült, hogy erre nemhogy pénz nincs elkülönítve, de még pályázatot sem adtak be – mondta el Szeneczey Balázs. 
Ughy Attila hozzáfűzte:
− A 2010 óta működő kerületi önkormányzat az első pillanattól lobbizott ezért a lehetőségért. A beruházás sikeréhez most az 600 milliós önrész mellett azzal is hozzájárultunk, hogy az érintett ingatlantulajdonosoktól átvállaltuk a 40 ezer forintos közmű-hozzájárulási díjat, a telken belüli bekötés költségeit pedig szociális alapon nyújtott kamatmentes kölcsönnel támogatjuk.

Fontos a tájékoztatás

A beruházás – amelynek munkálatai szeptember 20-án kezdődtek meg – a tervezett 2015. július 20-i befejezés után csak itt a kerületben 10 milliárd forintos értéket képvisel majd. A lakossági fórum résztvevői tájékoztatatást kaptak az ütemtervben foglalt munkák megkezdéséről. Ezen túlmenően valamennyi érintett ingatlantulajdonos folyamatos tájékoztatást kap több csatornán is: a Városkép és a bp18.hu portál kiemelten foglalkozik a beruházással, a kijelölt területeken plakátok jelzik majd a munkarendet, és az egyéni képviselők is vállalták a segítséget. A kivitelező cégek munkatársai személyesen is felkeresik a tulajdonosokat, továbbá információ kérhető egy zöldszámon és egy központi telefonszámon is.

A telken belül

A kérdezők legtöbbjét – amellett, hogy saját körzetében mikor kezdődnek majd el a munkálatok – a telken belüli bekötéssel kapcsolatos kérdések foglalkoztatták. A kivitelezők hangsúlyozták, hogy a legtöbb esetben a telektulajdonos maga választhatja meg, hol legyen a telkén a közmű-csatlakozási pont, s erről előzetesen egyeztethetnek az őket felkereső szakemberekkel. Ughy Attila elmondta, hogy a telken belüli bekötésekkel az önkormányzat egyetlen céget bíz meg: a saját tulajdonában lévő Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-t. A lakók eldönthetik, hogy a Városgazdát bízzák-e meg a munkával, vagy saját kivitelezőt fogadnak, de a polgármester nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy senki mást ne engedjenek be, aki az önkormányzatra hivatkozva próbál ajánlatot tenni, pláne gyanúsan alacsony áron. (A szakértők szerint a telken belüli bekötés reális díja körübelül 10 ezer forint méterenként.)

3359 0

A Fővárosi Csatornázási Műveket képviselő Hornyák István egy másik fontos tényre is felhívta a figyelmet:
− A hálózatra azok is rá tudnak csatlakozni, akik telken belül vagy más telekről szolgalmi jog alapján kapják a vizet, és mellékvízmérővel rendelkeznek. HRSZ-ként csak egy bekötésre van lehetőség, a díjmegosztás a lakók megegyezése alapján jöhet létre. Ez egy díjmegosztási szerződéssel lehetséges, amelyről a szakemberek információt adnak majd.
Fontos tudni azt is, hogy a szennyvíz elvezetése egyes területeken csak a telken belül megépített házi átemelőrendszerrel lehetséges. Ennek beruházási és üzemeltetési költségeit a csatornázási művek vállalja magára.

Kerékgyártó György