Piac, könyvtár, csatorna

Írta:  2013.06.30.

A csatornabekötések mellett a könyvtár működését is támogatja az önkormányzat. Ezekről is döntött június 27-én a képviselő-testület.

− Örömmel jelenthetem be, hogy fővárosi beruházás keretében még az idén elindul a kerületben is a csatornázási program – jelentette be napirend előtti hozzászólásában dr Lévai István Zoltán a képviselő-testület június 27-i ülésén. – Ezzel egy nagyon régóta húzódó problémát sikerül végre megoldani.
A probléma valóban igen nagy, hiszen a még csatornázatlan budapesti terület közel 50 százaléka a XVIII. kerületben található. A főváros projektje jó eséllyel már nyáron megkezdődik, összesen 7278 bekötést végeznek majd el. Az alpolgármester tájékoztatása szerint a kerület a munkálatokhoz 600 milliós önrésszel járul hozzá, amit három részletben 2015-ig kell a fővárosnak megfizetni.
− A házi bekötések díját pályázat útján támogatja majd az önkormányzat – tette hozzá dr Lévai István Zoltán.

Tábla Tersánszkynak

Emléktáblát kap a kerületben a Kakuk Marci és a Misi Mókus kalandjai szerzője. Az 1910-ben a Nyugatban debütáló, hétköznapi figuráit rendszerint szeretettel és túlzások nélkül ábrázoló író nevét korábban közterület viselte a Havanna lakótelepen. A képviselő-testület tavaly döntött úgy, hogy a róla elvezett sétányt Somogyi László sétánnyá kereszteli át. Ennek apropóját az Állami lakótelepen és a Havannán évtizedeken át szolgálatot teljesítő, és a kerület első díszpolgárává avatott Somogyi László születésének századik évfordulója adta. A testület akkor határozott úgy, hogy Tersánszky nevét később egy másik kerületi közterület kapja. Mivel a közben változó törvény miatt Tersánszkyról a fővárosban csak lakóhelyén – az ő esetében ez a XII. és az I. kerület – nevezhetnének el utcát, teret, a képviselői döntés alapján a kerület ezzel az e,léktáblával tiszteleg a kiváló szerző előtt, amelyet a Kondor Béla Közösségi Ház falán helyeznek el, vagyis pár méterre a korábbi Tersánszky sétánytól.

Támogatják a könyvtárat

A Szabó Ervin Könyvtár a kerületi iskolai kulturális élet központja. Nem csak olvasóterem, kölcsönző, hanem író-olvasó találkozók, kiállítások, kézműves foglalkozások és sok más közösségi rendezvény helyszíne is.

3102 0

Nem is beszélve az évente több alkalommal kiírt pályázatokról, amelyek az olvasást népszerűsítik, emellett lehetőséget adnak az alkotásra kész iskolásoknak a bemutatkozásra. Törvényi kötelezettségéből következően az önkormányzat évek óta támogatja a könyvtár működését. A képviselő-testület most arról döntött, hogy a támogatási szerződést újabb három élvre hosszabbítják meg. A támogatás összege – évi 700 millió forint – nem változik.

Több, nagyobb helyen

3103 1A Sportkastély mögötti füves területen nyílik majd meg a pestszentimrei termelői piac. A korábbi tervek szerint a helyi és környékbeli gazdák terményeit és termékeit kínáló piactér a létesítmény parkolójában várta volna szombatonként a vásárlókat. A képviselő-testület korábbi ülésén többen kifogásolhatónak találták a helyszínt, és a terület bejárása is azt igazolta, hogy a nagyobb terület – ahol például a Vasvári Pál Napokat is rendezik – alkalmasabb. A kínálat is bővebb lesz: a korábban tervezettek helyett 20 különböző terméket áruló termelővel indul a piac.   

Kerékgyártó György