A csatornaépítés

Írta:  2015.09.01.

Csatornaépítés

A közműfeltárás és közműkiváltás átlagosan körülbelül 1-3 hetet vesz igénybe.
Ezután megkezdődik a szennyvízcsatornázás, azaz az utcai gerincvezeték lefektetése, és a házi bekötőcsatornák kiépítése.

Naponta átlagosan mintegy 15-20 méternyi csatorna épül meg egy-egy utcában, a vezetékek építése az utcahossztól és az adott utcában feltárt közművek állapotától függően néhány héttől akár 1-2 hónapig tart.

Ha befejeződtek a csatornaépítési munkálatok, az útburkolatot ideiglenesen helyreállítják, és időszakosan visszaáll az eredeti forgalmi rend is.

Ellenőrzés

Kamerás vizsgálat és víztartási próba is része az ellenőrzésnek.
A műszaki minősítés során elsőként a geodéziai bemérést végzik el, melynek keretében a csatorna megfelelő földalatti elhelyezkedését vizsgálják (ezek az adatok szükségesek egyébként a telken belüli hálózat megtervezéséhez is).
Ezt követően kerül sor a víztartási próbára, amelynek célja, hogy a csővezetékek, aknák megfelelő tömítettségét ellenőrizzék.
Ehhez a csatornát feltöltik vízzel, és 24 órán keresztül azt vizsgálják, hogy a csőben, illetve az aknában van-e vízveszteség, vagyis nem szivárog-e el a víz.

A víztartási próbát követi a kamerás vizsgálat, amelynek során egy önjáró kamera a csatornaszakaszon belülről végighaladva készít felvételeket a csővezetékről.

A felvételek kiértékelése során a szakemberek meggyőződnek a vezeték folytonosságáról, megfelelő eséséről, valamint arról, hogy nincs-e szivárgás, vagy egyéb műszaki probléma az érintett szakaszon.
Az elkészült csatornaszakaszok szigorú ellenőrzésére azért van szükség, hogy a lakosok hosszú ideig élvezhessék a megbízhatóan működő, korszerű szennyvízelvezető rendszer előnyeit.