Indul a csatornázás!

Írta:  2013.09.16.

Pestszentlőrincen napokon belül, Pestszentimrén októberben kezdődik a munka

A fővárosi csatornázási fejlesztés szeptember 20-án kerületünkben, a Szemere István téren kezdődik meg. A projektindítóra várják a kerület polgárait is. A tervek szerint a Pestszentlőrincet érintő fejlesztésről október 2-án 18 órakor lakossági fórumot tart az önkormányzat. Pestszentimrén október végén rajtol a beruházás, és ezt megelőzően ott is lakossági fórumon lehet majd tájékozódni a tervekről.

Tarlós István főpolgármester részvételével tartják szeptember 20-án 13 órakor a projektindítót, és ez jól mutatja, hogy kerületünk kiemelt szerepet kap a beruházásban. Nem csupán azért, mert 90 kilométernyi szakaszt építenek meg a fejlesztés során, hanem legalább ennyire fontos az is, hogy 7200 családot érint a csatornázás.

Átvállalták a rákötést

A helyi csatornázás a kiemelt fővárosi csatornaberuházási projekt, a BKISZ (Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése) része. A több kerületben és Budaörsön megvalósuló, 240 kilométernyi hálózatbővítést magában foglaló teljes fejlesztés nettó beruházási költsége 34,1 milliárd forint, amiből 23,5 milliárd az uniós támogatás.
Nem mellékesen az önkormányzat – Ughy Attila polgármester kezdeményezésére – idén eltörölte a rákötésenként 40 ezer forintos helyi közmű-hozzájárulási díjat, amivel jelentősen könnyítettek az érintett családok terhein.
Ezzel az önkormányzat a nehéz költségvetési helyzet ellenére teljes egészében magára vállalta a gerinchálózat kiépítésének a kerület által fizetendő mintegy 600 millió forintos önrészét.
Az önkormányzat azokról sem feledkezik meg, akiknél most nem épül meg a csatorna.
– Sajnos a 2010 előtt készült tervek kisebb szakaszok fejlesztésével nem számoltak, így azok a most induló projektben sem kaphattak helyet. Szeretnénk azonban pótolni a korábbi városvezetés mulasztását, ezért ezeket a szakaszokat is megterveztetjük, és keressük a finanszírozás lehetőségeit – tájékoztatott Lévai István Zoltán alpolgármester.

Rajtra készen

A fejlesztés során 41 102 folyóméter szennyvízcsatorna és 2 új átemelőtelep létesül.
A kivitelező az első lépésben a Margó Tivadar és a Cziffra György – volt Sallai Imre – utcában (a Makói és a Kiss István – volt Fürst Sándor – utca között), a Tapolcsányi utcában (a Lajta és a Forgó utca között), valamint a Zemplén utcában (a Csap utca és a Szemere tér között) kezdi meg a beruházást.

Folyamatos tájékoztatás
Az építkezés üteméről, az utcák csatornázásának sorrendjéről a lakossági fórumok mellett interneten, önkormányzati híradásokban és szórólapokon is tájékoztatást kapnak a kerületi lakosok, illetve közvetlenül az önkormányzati képviselőjükhöz is fordulhatnak információért. A megfelelő tájékoztatás érdekében egy ingyenesen hívható zöldszám és egy központi e-mail cím is hamarosan rendelkezésre áll.
 

 

Az érintett utcákban állapotfelvételeket, fénykép- és videodokumentációkat készítenek. A dokumentáció, a kivitelezés előrehaladásához igazítva, folyamatosan készül a Ferihegyi repülőtérre vezető út, illetve a Sajó utca, Csap utca, Forgó utca, Párkány utca, Gyömrői út, Billentyű utca által határolt területre.
A kivitelező ígérete szerint Pestszentimrén októberben kezdődik meg a csatornázás. Először a tömegközlekedés szempontjából nem jelentős földes, murvás utcákban dolgoznak majd. A forgalmasabb útszakaszokon jövőre végzik el a munkát. A teljes beruházást 2015 első félévében kell befejezni.

pdfMeghívó lakossági fórumra

S. N. Zs.