És elkezdődik... Indul a csatornázás!

Írta:  2013.08.16.

Hosszú előkészületek után megkezdődik a XVIII. kerület csatornázatlan területein a szennyvízelvezető rendszer kiépítése.

Hosszú előkészületek után megkezdődik a XVIII. kerület csatornázatlan területein a szennyvízelvezető rendszer kiépítése. A munka jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a főváros csatornázatlan területeinek csaknem a fele Pestszentlőrinc-Pestszentimrén található.

Mindez azonban hamarosan a múlté lesz. A munkálatok során valamivel több, mint 7200 ingatlant kötnek be a csatornahálózatba. A helyi csatornázás a kiemelt fővárosi csatornaberuházási projekt, a BKISZ (Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése) része, amelynek keretében 90 kilométernyi hálózatot építenek ki a XVIII. kerületben. A beruházás a várakozások szerint 2015 közepén fejeződik be. A több kerületben és Budaörsön megvalósuló, 240 kilométernyi hálózatbővítést magában foglaló teljes projekt nettó beruházási költsége 34,1 milliárd forint, amiből 23,5 milliárd az uniós támogatás.

Megszűnő adósság

Amint azt Ughy Attila polgármester lapunknak nyilatkozva korábban többször is elmondta: a csatornázással egy 20 éves problémát sikerül megoldani, két évtizedes tartozást törlesztve az érintett mintegy 20 ezer emberrel szemben. Nem mellékesen az önkormányzat – a polgármester kezdeményezésére – idén eltörölte a rákötésenként 40 ezer forintos helyi közmű-hozzájárulási díjat, amivel könnyítettek az érintett családok anyagi terhein. Ezzel az önkormányzat a nehéz költségvetési helyzet ellenére teljes egészében magára vállalta a gerinchálózat kiépítésének a kerület által fizetendő mintegy 600 millió forintos önrészét.
Ughy Attila emlékeztetett arra is, hogy míg korábban a csatornázás csak kampányígéret volt, addig a 2010-es önkormányzati választás fordulópontot jelentett ebben. A polgármester akkor ígéretet tett arra, hogy ebben a ciklusban elvégzik a csatornázást, és ez sikerülni is fog.
A csatornázásnak köszönhetően tehát bővül a szennyvíz-elvezetési rendszer, ami mérföldkő a kerület életében. A hálózathoz csatlakozó családok a szó szoros értelmében fellélegezhetnek, hiszen megszűnnek a szippantással járó kényelmetlenségek és magas költségek. Nem mellékes szempont az sem, hogy a beruházásnak köszönhetően emelkedik az ingatlanok értéke. A csatornaépítés környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel az udvari derítőkre és emésztőkre már nem lesz szükség, így azokból nem szivárog a szennyvíz a talajba.

Rajtra készen

– A csatornaépítést Pestszentlőrincen szeptember második hetében kezdjük el. A projekt részfeladatának keretében 41 102 folyóméter szennyvízcsatorna, valamint 2 új átemelőtelep létesül – tájékoztatott Kele Sándor Zsolt, a Sade Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a kivitelezést végző Sade-Penta konzorcium vezető tagja.

Állandó lesz a kapcsolat a lakossággal

A csatornázás idején számolni kell közlekedési nehézségekkel, de ezt a kényelmetlenséget a projekt megvalósítása érdekében vállalni kell. Az építkezés üteméről, az utcák csatornázási sorrendjéről lakossági fórumon, valamint az interneten, önkormányzati híradásokban és szórólapokon is tájékoztatást kapnak a kerületi lakosok, illetve közvetlenül az önkormányzati képviselőjükhöz is fordulhatnak információért. Ősztől egy ingyenesen hívható zöldszám és egy központi e-mail cím is rendelkezésre áll a megfelelő tájékoztatás érdekében.
Azt, hogy pontosan meddig tart majd egy-egy utcában az építkezés, több tényező befolyásolja. A teljes vezetékszakasz kiépítési ideje az utca hosszától, a feltárt közművek állapotától függően átlagosan néhány héttől egy-két hónapig terjed.
 

 

A kivitelező a Margó Tivadar és a Cziffra György – volt Sallai Imre – utcában (a Makói és a Kiss István – volt Fürst Sándor – utca között), a Tapolcsányi utcában (a Lajta és a Forgó utca között), valamint a Zemplén utcában (a Csap utca és a Szemere tér között) tervez munkálatokat.
Az érintett utcák állapotfelvételeit, fénykép- és videodokumentációjának előkészítését augusztus 29-én kezdik el. A dokumentáció, a kivitelezés előrehaladásához igazítva, folyamatosan készül a Ferihegyi repülőtérre vezető út, illetve a Sajó utca, Csap utca, Forgó utca, Párkány utca, Gyömrői út, Billentyű utca által határolt területen.
Pestszentimrén októberben tervezi a csatornázás elkezdését a kivitelező CDM konzorcium.
– Terveink szerint először a tömegközlekedés szempontjából nem jelentős földes, murvás utcákban dolgozunk majd – mondta Dézsi Zsolt, az imrei kivitelező képviselője. – A forgalmasabb útszakaszokra jövőre kerül sor.
A kivitelező konzorciumok július 31-én írták alá a vonatkozó szerződéseket a Budapest-Budaörs Szennyvízelvezetési Beruházó Önkormányzati Társulással. A kivitelezők a minőségi munka mellett a beruházás minél előbbi megvalósítását is prioritásnak tekintik.

P.A.