Itt kezdődött, itt ért véget

Írta:  2015.10.21.

A főváros egyik legjelentősebb környezetvédelmi beruházása ért véget október 21-én. Tarlós István és Ughy Attila Pestszentimrén beszélt a csatornázási projektről.

 

Nem csak a XVIII. kerületi ingatlantulajdonosok nyertek sokat azzal a több mint 90 kilométernyi csatornahálózattal, amely egy fővárosi projekt részeként a kerületben épült meg. Amellett ugyanis, hogy a szippantós kocsikat felváltotta a korszerű közműhálózat, és így komfortosabb lett az érintett családok mindennapi élete, lehetővé vált az is, hogy az ezen háztartásokból kikerülő szennyvíz a központi tisztítórendszeren keresztül megtisztítva, ártalmatlanítva kerüljön vissza a természet körforgásába. A tisztább Pestszentlőrinccel és Pestszentimrével együtt tehát egy tisztább Budapest született.

Nincs több szennyezés

Két évvel ezelőtt – 2013 őszén – Tarlós István főpolgármester és Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere Ferihegyen jelentette be annak az uniós hátterű fővárosi projektnek a kezdetét, amelynek köszönhetően a kerületbe 90, a fővárosba összesen 240 km csatorna megépítését tervezték. A számokból jól látható, e vállalkozásban a legérintettebb a főváros ezen része volt, ezért kezdődtek itt a munkálatok. És hogy a vállalkozás szimbolikus értelme érthetőbb legyen, itt is zárultak le. Tarlós István és Ughy Attila Pestszentimrén állt újra együtt a nyilvánosság elé, hogy az elmúlt két év eredményeiről beszámoljanak.

6680 0

˗ Sokan nem gondolnák, hogy Budapest ezidáig nem volt teljes körűen csatornázott. A csatornázatlan lakóövezetek – önhibájukon kívül – szennyvizükkel károsították a talajt, a felszíni, illetve felszín alatti vizeket és a Dunát is. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt célja volt, hogy a fővárosban az eddig ellátatlan területeken is megoldódjon a szennyvíz elvezetése és annak környezetbarát ártalmatlanítása – fogalmazott a főpolgármester, aki elmondta, az összesen 16 budapesti kerületet és Budaörsöt érintő beruházással közel 20 ezer család évtizedes szennyvízproblémája oldódott meg. A projekt összköltsége 34,1 milliárd forint volt, melyhez az Európai Unió és a Magyar Állam együttesen 27,6 milliárd forint támogatást nyújtott. Tarlós István kiemelte Ughy Attila szerepét, aki hosszan és kitartóan lobbizott ezért a beruházásért.

Önkormányzati támogatások

Ughy Attila arra emlékeztetett, hogy egy olyan esztendőben zárult ez a nagy volumenű vállalkozás, amikor a kerület több évfordulót is ünnepel: Pestszentlőrinc 1910 óta önálló település, Pestszentimrével közösen 1950 óta alkotják a főváros XVIII. kerületét, és éppen 25 éve, hogy a szabad önkormányzati választásoknak köszönhetően létrejött a mai, modern városvezetés és lakossági képviselet rendszere.

6681 0

˗ Szeretném, ha a jövőben minél több olyan ünnepet élnénk át, amikor újabb jeles napot vezetünk be a kerület történetének nagy könyvébe. Ilyen 2015. október 21. is – fogalmazott a polgármester.
Elmondta, mintegy 7200 család életminőségén sikerült javítani a mostani beruházással, és emlékeztetett, hogy a terveken felül további 2,5 kilométer csatornát fektettek le, ami újabb 140 család életét könnyíti meg. Szólt az önkormányzat támogatásáról is. Arról, hogy a talajterhelési díj fizetését az önkormányzat vállalta magára, a telken belüli rákötésekhez pedig kérésre kamatmentes kölcsönt folyósított. Az önkormányzat mindezeken felül 600 millió forinttal járult hozzá saját keretből ahhoz, hogy a szükséges helyen a csatornázott utcák teljes felületen új útburkolatot kapjanak. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakemberei pedig elfogadható piaci áron nyújtanak segítséget a bekötésekben.
˗ Éppen e múlt héten ünnepeltük a századik ilyet – mondta a polgármester.

Az ünnepség végén Tarlós István a projekt lezárását megörökítő emléklapot adott át Ughy Attilának.

Kerékgyártó György