Magyar Kultúra Napja Gryllus Dániellel

Írta:  Temesi László 2019.01.21.

Tíz példázat, zenével és magyarázatokkal a Rózsában.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Gryllus Dániel és együttese lépett fel január 20-án a Rózsa Művelődési Házban. A zenés ünnepi műsor címe: Tíz példázat, melyet a zenészek tíz rövid magyarázattal láttak el.
A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg többnyire január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc, 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén költeményét, a Himnuszt. Érdekesség, hogy a költő nem élhette meg nagy művének a megzenésítését. A szakemberek szerint a Kölcsey-vers azért emelkedett ki a sorból, mert felekezetek fölött képes volt nemzeti gondolatokat megfogalmazni, de csak a megzenésítése után vált igazán jelentőssé és népszerűvé.

VAA 0617 copy

VAA 0598 copy

VAA 0606 copy


Az önkormányzat támogatásával létre jött előadás előtt Lévai István Zoltán, alpolgármester nyitotta meg az ünnepi rendezvényt.
-Nagyon örülök, hogy ennek a szép ünnepnek - mely pontosan harminc éves hagyománnyal rendelkezik -, mi is otthont adhatunk évről évre – mondta. – Ilyenkor kap nagyobb figyelmet a kultúránk, amely nemzeti tudatunk erősítésében is fontos szerepet jelent. Mi itt, jól tudjuk mit jelent nekünk a kultúra, hiszen igen gazdag a kerület kulturális élete, sok lehetőség van a művelődésre. Több kultúrházunk és könyvtárunk van, számos képzőművész tekinti otthonának Pestszentlőrincet és Pestszentimrét, van múzeumunk, valamint jelentős zenekarunk. Közös feladatunk hagyományaink ápolása! A kultúra a jelenben hat, de a jövőt építi.
Végezetül az alpolgármester jó szórakozást kívánt a megjelenteknek a különleges koncerthez. Gryllus Dániel, mielőtt zenésztársaival elkezdte volna műsorát, néhány szót szólt a közönséghez:
-Örülök, hogy itt is ünnepelhetjük a Magyar Kultúra Napját, hiszen több meghívásunk van az elkövetkező napokban, a fővárosban. A tíz példázatot másfél évvel ezelőtt jelentettük meg lemezen, a bibliai tárgyú verseket Sumonyi Zoltán írta, fogadják szeretettel – s már fel is csendült az első, A magvető című. Az egy óra alatt a következő példázatokat hallhattuk meg: A farizeus és a vámos, Lázár és a gazdag ember, A számvetés, A tékozló fiú, Vak vezet világtalant, Az irgalmas szamaritánus, Példázat a magát felmagasztalóról, A visszautasított meghívás és a Példázat a tallérokról. S mindezekhez rövid magyarázatot is adott a zenész, aki a koncert után dedikálta lemezeit. Míg aláírt a nézőknek, a következőket mondta lapunknak:
-A dalsorozat az ősforráshoz visszatérve mai módon igyekszik megfogalmazni és tolmácsolni az evangéliumi tanítást, ahogy a korábbi bibliai dalaink is „tették”.
Gryllus Dánielnek és másik csapatának, a Kalákának az idén igen jelentős ünnepe lesz, hiszen fél évszázaddal ezelőtt alakult együttese! Ezt nemcsak idehaza, de külföldön, például Dél-Amerika több országában is megünneplik a zenészek.
Reméljük, ennek a nem mindennapi eseménynek, a jubileumi koncertnek, a Kaláka kerületi rajongói is részesei lehetnek Pestszentlőrincen vagy Pestszentimrén.