Téli örömök a Rózsában

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.12.27.

Téli örömök címmel nyílt csoportos kiállítás december 21-én a Szőnyi István Képzőművészeti Körhöz tartozó alkotók műveiből a Rózsa Művelődési Ház Galériájában.


Annak megítélésekor mindig bajban van az ember, amikor hivatásos festőművészek és kedvtelésből alkotók munkáit kell értékelni, különösen ha ezeket össze is szükséges vetni, mert átjárások lehetnek a két kategória összehasonlítása során. Esetenként lehet ugyanis hasonlóan jó, vagy akár jobb egy úgynevezett amatőr munka, mint egy kevésbé sikerült profi mű. Ilyen érzése támadt a szemlélőnek a Szőnyi István Képzőművészeti Kör december 21-én, a Rózsa Művelődési Házban nyílt kiállítása megtekintésekor is, ahol olyan képek is függtek a falon, amelyek befértek volna bármelyik hasonló tematikával nyílt kiállítás képei közé.

szonyi1

szonyi2

szonyi3


A Szőnyi kör tagjai minden héten összejönnek és modell után rajzolnak, ami álláspontjuk szerint térbeli, kompozíciós és mindenféle készségüket szinten tartja. Az egymást és önmagukat képző kör tagjainak a Rózsában most nyílt, Téli örömök című kiállítására a kör kilencven százaléka új képet alkotott. Vannak közöttük akvarellek, pasztellek, olajképek, akrilok, tollrajzok, tűzzománcok és vegyes technikával készített alkotások, illetve kerámiák és alumínium szobor is.
Kemény János kiállítást megnyitó beszédében a tárlat első napjának nevezetességére hívta fel a figyelmet, hiszen az éppen a téli napfordulóra esett, amikortól már nem rövidülnek tovább a nappalok, s ez az alkotó folyamatoknak is kedvezhet. Sorra véve a kiállított képeket és szerzőiket, a Téli örömök koncepcióba illeszkedő alkotások szinte valamennyi darabjához fűzött egy-egy hasznos, a befogadást segíteni szándékozó megjegyzést. Ismertette a nagymúltú képzőművészeti egyesület rövid történetét, amely 1953-ban indult, majd sok-sok alkotói helyszín után az elmúlt években Kőbányán lelt otthonra.
A Téli örömök című kiállítás a ház nyitvatartási idejében január végéig tekinthető meg a Rózsa Művelődési Ház Galériájában.