Ifjú színjátszók, diákfilmesek seregszemléje

Írta:  G.A. 2019.06.07.

„Élményhajhászok”, szereplők és szakértő közönség töltötte meg a Rózsa Művelődési Ház színháztermét május 31-én és június 1-jén.

„Élményhajhászok”, szereplők és szakértő közönség töltötte meg a Rózsa Művelődési Ház színháztermét május 31-én és június 1-jén. Itt és ekkor rendezték meg a kétnapos Országos Diákfilm és Amatőr Színjátszó Fesztivált.

 Meglepő módon csokizáporral és almaosztással kezdte a köszöntőjét a szervező Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziumának igazgatója, Grünvald Mária. Ezt követően felolvasta a fesztiválra érkező vidéki és fővárosi színjátszók, filmkészítők teljes listáját – amire mi helyhiány miatt nem mertünk vállalkozni –, és bemutatta a zsűri tagjait: Dóka Péter elnököt, valamint Perczel Enikőt és Pacskovszky Zsoltot.

DSC 8699 copy

DSC 8691 copy

 

– Carpe diem, élj a mának, ragadd meg a pillanatot! – ezzel a biztató gondolattal nyitotta meg a fesztivált Kéthelyi Mátyás, a polgármesteri hivatal köznevelési, közművelődési és sportirodájának vezetője.
Tartozunk még egy magyarázattal a csokizáporra és az almaosztásra, amelyre több más információ mellett Grünvald Máriától kaptunk választ:
– Az előadások előtt, illetve a szünetekben vegyes témákban feltett, ellazulást segítő villámkérdésekre érkező jó válaszokat díjazzuk az említett finomságokkal. Energiapótlónak sem utolsók, ugyanis egy maratoni hosszúságú programról beszélünk, több mint negyven produkció vár bemutatásra, arról nem is szólva, hogy ahol zsűri dönt, ott verseny is van. Az elmúlt évtizedek fesztiváljainak szép emlékeit féltve őrzöm, ám az idő múlását mi sem bizonyítja jobban, mint a huszonöt éves érettségi találkozóra kapott meghívásom. Az 1994-ben bemutatott Tévedések vígjátéka című darab akkori szereplői ünneplik érettségük huszonötödik évfordulóját. Kell ennél kellemesebb időbeli egybeesés?
A Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, a Külső-pesti Tankerületi Központ, a Közművelődési és Sport Közalapítvány és a Sapere Aude 18 Alapítvány által támogatott fesztivál előadásai olykor kacagtatók, olykor elgondolkodtatók voltak.
Összességében a legtöbb díjat a Kecskeméti Katona József Gimnázium színjátszó köre gyűjtötte be. A zuglói Mozgásjavító Gimnázium diákjai, Farkas Bence és Pócs Botond megosztva részesült díjazásban a legjobb rövidfilm kategóriában. A legjobb kisjátékfilmet Diós Angéla, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium tanulója készítette. Madacsi Noelt, a Szenczi Molnár Albert Református Gimnázium tanulóját a legjobb fényképezésért, a Kastélydombi Általános Iskolát a legjobb díszletért, jelmezért, a Felnőttek Gimnáziumát a legígéretesebb, legszórakoztatóbb alkotásokért, illetve a legjobb diaporámáért díjazták.