Kondor Béla, a sokoldalú művész

Írta:  P.A. 2019.01.21.

Az „Ekevasba fogott madárszárny” – Kondor Béla a repülés vonzásában címmel készült el egy állandó kiállítás a Bókay-kertben lévő Herrich-Kiss villában, a Tomory Lajos Múzeumban.

Az „Ekevasba fogott madárszárny” – Kondor Béla a repülés vonzásában címmel készült el egy állandó kiállítás a Bókay-kertben lévő Herrich-Kiss villában, a Tomory Lajos Múzeumban. A pestszentlőrinci születésű, és a gyermekéveit is itt töltő művész – aki a grafika és a festészet mellett költőként is alkotott, de zongorán is kiválóan játszott – a repülés iránt is érdeklődött. Elbűvölte a technika, és már 10 évesen működő repülőmodelleket készített, kisgyermekként pilóta szeretett volna lenni, de ettől végül a gyermekként átélt II. világháború miatt végül letett.

IMG 20190119 140912 copy

- Múzeumunknak ez az első állandó kiállítása – mondta el a január 19-i tárlatvezetés során Heilauf Zsuzsanna a helytörténeti múzeum vezetője. – Az emlékszobában a látogatók megismerkedhetnek Kondor Béla életével, munkáival, információkat tudhatnak meg a repüléshez fűződő kapcsolatáról, illetve Nagy László és Szécsi Margit költőházaspárral kötött igaz barátságáról is.

A tárlatvezetésen résztvevők meghallgathattak néhányat Kondor Béla verseiből és zenei improvizációiból, az interaktív táblán pedig további képek – köztük az élete utolsó éveiben a fotózás iránt is érdeklődő művész saját fényképfelvételei - és versidézetek mutatták be a fiatalon, mindössze 41 évesen elhunyt polihisztor munkásságát.

Az állandó kiállítás mellett az érdeklődők a helytörténeti múzeum látványtárában is körülnézhettek, ahol a magyar repüléstörténeti, a páratlan MALÉV-gyűjteményen kívül többek között régi játékok és egyéb hétköznapi használati tárgyak sorakoznak.

- Szeretnénk minden hónapban rendezni egy-egy hasonló tárlatvezetést, de nyitvatartási időben és előzetes bejelentkezés alapján is szívesen látjuk a XVIII. kerület története iránt érdeklődőket – mondta el Heilauf Zsuzsanna.

IMG 20190119 141252 copy