Pergamen és tinta a PIK-ben

Írta:  B.Z. 2020.01.23.

Szalai Katalin kódexíró és oklevélgrafikus kiállításán a múltunk és a jelenünk találkozik a PIK-ben.

Január 22-én, valamint az azt megelőző és követő napokban is kerületszerte rendezvényeket tartanak a Magyar Kultúra Napja alkalmából, amely arra hivatott, hogy felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.


A kézi munka szépsége


Az egyik ilyen fontos esemény a Pestszentimrei Közösségi Házban (PIK) egy olyan kiállítás, amelyik talán a legjellemzőbben illusztrálja a múltunk és a jelenünk közötti élő kapcsolatot. Szalai Katalin kódexíró és oklevélgrafikus Pergamen és tinta című kiállításán kézi munkával előállított merített papírra készített okleveleket, helytörténeti tablókat, gyönyörűen kidolgozott családfákat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Tárlatvezetéssel

Különleges alkalmon vehetnek részt az érdeklődők január 24-én, pénteken 17 órától, amikor Görbe Márk művészettörténész vezetésével behatóbban is megismerhetik a kiállított alkotásokat.

 


Miközben korunkra egyértelműen a sorozatgyártás jellemző, az emberekben mindinkább feléled a vágy az egyediség iránt. Szalai Katalin XXI. századi kódexíróként vágott hegyű tollaival, maga készítette ecsetjeivel visszahozza komputervilágunkba a manuális munka szépségét, humanitását, összekötve a régit és az újat.


Jelen és jövő


A kiállítást megnyitó dr. Fekete Jenő György Szalai Katalin színvilágát, képeinek, rajzainak pozitív erőhatását, tiszta forrását méltatta, mondván, aki ezt átérzi, az biztos lehet benne, hogy vannak hiteles gyökereink, s létezik egy olyan múlt, amely a jelenben is boldoggá tesz, és a jövőt is élhetővé, érdemessé teheti.

Szalai Katalin 01.15 PIK pergamen tinta KJ 03

Szalai Katalin 01.15 PIK pergamen tinta KJ 05


Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy miként jutott eszébe a XX., XXI. században kódexek és oklevelek készítésével foglalkozni, Szalai Katalin elmondta, hogy több mint húsz évvel ezelőtt egy hirdetésre lett figyelmes, amelyben kódexírókat kerestek Budapest Aranykönyvének elkészítéséhez. Miután grafikus, és kézzel rajzolt, festett addig is, felkeltette ez az érdeklődését, és próbamunkát adott be. A könyvben az Ikarusz vállalat történetét írta meg, majd Budapest várostörténetét is megörökítette.

 

Várostörténetek


– Ez a munka annyira megtetszett, hogy folytatnom kellett. Ezután már jöttek a felkérések, amelyek között nemcsak várostörténeti témák szerepeltek, hanem címerek, családfák, családtörténetek és oklevelek, emléklapok is – mesélte Szalai Katalin.

Magyar Kultúra Napja a kerületben


Annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát, 1989-től minden évben megünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.
E naphoz kapcsolódóan a kerület valamennyi kulturális intézményében rendeznek kulturális eseményeket.
A Kondor Béla Közösségi Házban január 22-én 18 órakor Latinovits-est lesz, amelynek előadói az egész életen át küszködő, harcoló és gyötrődő művészhez próbálnak közelebb kerülni, elsősorban írásain keresztül. Felhasználják ehhez a színész Ködszurkáló és a Verset mondok című kötetét, az édesanyjához írt leveleit, valamint néhány hozzá közel álló ember visszaemlékezéseit (Ruttkai Éva, Dajka Margit, Cserhalmi György).
A PIK-ben a Pergamen és tinta című kiállítás mellett január 17-én a Beszélő könyvek programsorozat részeként könyvbemutató volt, amelynek keretében Veréczi Frick Zsuzsa A repülést szolgálták, a repülést szolgálják című könyvét ismerhették meg az érdeklődők, akik légiforgalmi irányítókkal és egy pilótával is beszélgethettek. Ugyanitt Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös koncertjén tapsolhatott a közönség.
A Rózsa Művelődési Házban Váradi Levente Folyamatos változás című fotókiállítása látható január 30-ig, január 26-án 18 órától pedig Hegedűs Endre zongoraművész ad koncertet.

 


A fővároshoz, annak egyes kerületeihez, valamint az ország más helységeihez kötődő, mívesen kidolgozott oklevelek között egy 2007-es keltezésű XVIII. kerületi díszpolgári oklevél is látható a PIK Galériában.
– Pestszentlőrinc-Pestszentimrén már sok évvel ezelőtt felkértek egy díszpolgári oklevél elkészítésére. Úgy látszik, hogy meg voltak elégedve vele, mert azóta is megbíznak ilyen oklevelek elkészítésével. A kerület történetének feldolgozására még nem kértek, de egyszer talán ennek is eljön az ideje.
A művész a XIII. és az V. kerületnek már készített ilyen várostörténeti tablókat merített papírra, akárcsak vidéki városoknak, például Mórnak, Vácnak, Hévíznek és Szekszárdnak.
A kiállításmegnyitón közreműködött Szabó Gyula Győző előadóművész, a Madách Színház tagja, akitől gitárral kísért Szent István-himnuszokat és -dalokat hallhatott a közönség. A tárlat január 29-ig látható, hétköznap 9–21 óráig, hétvégén pedig a rendezvényekhez igazodva.