Játékos grafikai alkotások a PIK-ben

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.11.11.

A falakon látható grafikák élményén túl is igazán kellemes estét varázsoltak a szervezők és a résztvevők november 7-én a PIK Galériában megrendezett Bodnár Imre-kiállítás megnyitóján.


Bodnár Imre grafikusművész "Játékosok és játékok" című kiállítása az érdeklődők mellett a kerületi művészeket is vonzotta, akik ugyancsak kíváncsiak voltak arra, hogy mivel foglalkozik mostanában, milyen munkákat készít a kiállító alkotó. Mindemellett az estét Draskóczy Zoltán gitárművész játéka tette bensőségessé és emlékezetessé.
Köszöntőt mondott Gizella Varga Sinai Iránban élő magyar származású festőművész, aki Bodnár Imre grafikai technikájára hívta fel a figyelmet, amelyet már 1999-ben egy Teheránban rendezett grafikai biennálén megcsodálhattak. A világ kicsi és mindenhova eljutnak a művek, s az alkotónak Iránban követői is vannak. Bodnár Imre grafikáit tekintve a tradíciók tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet, illetve reményét fejezte ki Gizella Varga Sinai, hogy az alkotónak lesz még alkalma Iránban a nyomtatási technikákat fiataloknak átadni.
A kiállítást megnyitó dr. Feledy Balázs M.S. Mester-díjas művészeti író, művészettörténész a magyar opera napján összefüggést keresett – és talált – az opera és Bonár Imre alkotásai között Mint elmondta, van ilyen, hiszen az opera a szélsőségesen nagy érzelmekről szól, mint ahogy Bodnár Imre alkotásait is ez jellemzi. Munkáiban az indulat, a mély érzelmi azonosulás fedezhető fel. A terembe lépve az alkotásokról azonnal látható, hogy „süt a tehetség”. Van egy erő, amiből érezhető a kreativitás, amiben semmi mesterkéltség, semmi művi nincs, ez valahogy jön belőle.

bodnar1

bodnar2

bodnar3


Esetében egy rendkívül mélyen értelmező művészről beszélhetünk – tette hozzá a művészettörténész –, akinek a használt eszköztár fantasztikusan a birtokában van. A korábbi és mai rézkarcait összevetve is látható, hogy miként mélyül a tudás és ez így van, ha akár a rézkarcait, a rajzait, vagy a pasztell kezelését is tekintjük. Ahogy az első benyomások után ránézünk az alkotásaira, rögtön nem nyílnak meg a néző számára, ezek titkok, amelyeket viszont jó megfejteni. Jó a művekbe belehelyezkedni – mondta el többek között megnyitó beszédében dr. Feledy Balázs.
Jól kiegészítette mindez a kiállító művésznek az alkotói folyamatáról vallott mondatait, miszerint „Öt évszázados technikával készítek rézkarokat, vasmaratásokat. Munka közben összekeveredik a múlt, jelen és jövő. Újraszületnek a múlt mítoszai és alakjai. Szigorú szakmai követelmények mellett, a munkafolyamatok határozott sorrendjébe rögzülnek pillanatnyi benyomások, vágyak és félelmek. Így kapcsolódik a klasszikus a modernnel, így jelenhet meg a XXI. század Rembrandt eszközeivel. Munkáim igénylik az intim, meghitt tereket, olvasó- és zenesarkokat, hálószobákat, és e helyek pedig ösztönzőleg hatnak rám.”
Bodnár Imre kiállítása november 24-éig megtekinthető hétköznapokon 8-20 óráig, szombat-vasárnap a rendezvényekhez igazodva a PIK Galériában.