„Itt az idő! Védjük meg közös eredményeinket!”

Írta:  Sütő-Nagy Zsolt 2019.10.12.

Ughy Attila: A kerület érezhetően velünk van, és ez biztos támaszt nyújt.

 

„A statisztikák szerint Budapesten jelenleg a XVIII. kerület a legnépszerűbb hely az új otthont keresők között, és ez nem lehet véletlen” – fogalmaz Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere, aki a népszerűség okát abban látja, hogy egyre többen tapasztalhatják meg a családbarát kerület előnyeit. A polgármester hangsúlyozza: a városvezetői szövetség a biztonságos, biztos jövőt kínálja a bizonytalan, pártcsatározásokkal terhelt várospolitika helyett.

1. A. Ughy cimlap

– Hamarosan választ a kerület, és ha a választók úgy döntenek, már a harmadik ciklusát kezdheti meg. Hogyan élte meg a kampányt?
– A választási kampányoknak ezer arca van. Ilyenkor mindenből, jóból és rosszból is kijut az embernek. Nekem például a mostani kampány hihetetlenül sok pozitív töltést adott: a fórumok, a találkozások során rengeteg támogatást és biztatást kaptam, amiből az ember sokszor és sokáig tud építkezni. Megtiszteltetés ezt a kerületet vezetni, és nagyon boldog vagyok, hogy a kerületiek értik és érzik a szándékainkat. De persze, emellett ott vannak az ellenfelek által terjesztett hazugságok, a csúsztatások és a torzítások is, amikkel tisztességes városvezetőként és magánemberként már nehéz mit kezdeni. Nem beszélve az ígérgetésekről, mert ilyenkor a kihívóknak ugye semmi sem drága. Panaszkodni viszont nincs okom, mert kedves pillanatot ezerszer többet tudok felsorolni, mint bosszantót. A kerület érezhetően velünk van, és ez biztos támaszt nyújt.

„A lesajnált, lenézett külső kerületi létnek vége: mára a főváros egyik legfejlődőképesebb, legbarátságosabb, legzöldebb városrészének számítunk. A statisztikák szerint Budapesten jelenleg a XVIII. kerület a legnépszerűbb helyszín az új otthont keresők között, és ez nem lehet véletlen.”

 

– Mi a legfontosabb változás, amit a kerület megélt az elmúlt kilenc évben?
– A lesajnált, lenézett külső kerületi létnek vége: mára a főváros egyik legfejlődőképesebb, legbarátságosabb, legzöldebb városrészének számítunk. A statisztikák szerint Budapesten jelenleg a XVIII. kerület a legnépszerűbb helyszín az új otthont keresők között, és ez nem lehet véletlen. A számok ugyanis nem hazudnak. A családbarát kerület építésének híre messze eljutott, és a lakóhelyet keresők maguk is megtapasztalhatják, hogy a kerületünk milyen életszínvonalat kínál. Fontos azonban leszögeznem, hogy ez az egész kerület érdeme; az eredményeinket közösen értük el. Pestszentlőrinc-Pestszentimre megtanult újra hinni magában. 2010 előtt mindig csak a kifogásokat hallottuk, ha számon kértük a helyzetünket. Mi azonban másként dolgoztunk. Mi megígértük a csatornázást, és a kerület mára gyakorlatilag teljesen csatornázott lett. Mi elmondtuk, hogy hitel nélkül is lehetne működtetni a települést, és ma hitel nélkül működünk. Mi megígértük az iskolák, óvodák, bölcsődék felújítását, és mára szinte az összes intézményt felújítottuk. Megígértük, megcsináltuk – van mire büszkének lennünk.
– Egy civil, egy független és egy ellenzéki kihívója akadt. Mit gondol az ellenfeleiről?
– Akik ismernek, tudják, hogy szeretek tanulni, így minden jobbító szándékú felvetést szívesen veszek. Ezért érdeklődéssel olvasom a jelöltekről szóló cikkeket, és ha hasznos dolgok kerülnek elő, azokat magam is megfontolom. Meggyőződésem, hogy a választók meg tudják különböztetni az igazat a hamistól, így nem tartok a lózungok térnyerésétől, de sok esetben azért sokkal felelősségteljesebb magatartást látnék üdvözítőbbnek a kerületi közbeszédben.

– Hogyan értékeli a kampányát?
– A munkát rendben elvégeztük. Az utóbbi hónapokban nagyon sokat tettünk azért, hogy a kerületieknek elmondjuk: mit is tettünk az elmúlt két ciklusban. Hál’istennek rengeteg dologról számolhattunk be; azt gondolom, hogy a fejlesztések nagysága és száma minden várakozást felülmúl. Tevékeny és szorgos éveket hagytunk magunk mögött – amit elterveztünk, azt megcsináltuk. Több mint háromszáz fejlesztési projektet hajtottunk végre közel húszmilliárd forint értékben, és ebben még a csatornázás sincs benne... Ezek óriási számok és nagyon nagy mérvű előrelépések. Az elmúlt kilenc évben sok évtizedes lemaradást hoztunk be, ez világosan látszik.

 

„Több mint háromszáz fejlesztési projektet hajtottunk végre közel húszmilliárd forint értékben, és ebben még a csatornázás sincs benne... Ezek óriási számok és nagyon nagymérvű előrelépések. Az elmúlt kilenc évben sok évtizedes lemaradást hoztunk be, ez világosan látszik.”

 

– Melyek a legfontosabb tervek a következő időszakra?
– A fejlesztések nem állnak le, a munkának folytatódnia kell. Ezért folytatjuk az infrastukturális fejlesztéseket: újabb közintézmények, közterek, iskolák, óvodák, bölcsődék újulnak meg. A járdaprogram szintén folytatódik, ahogyan a zöldfelületek bővítése is. Folytatjuk az útfelújításokat, a földutak felszámolását, a közlekedési kapcsolatok javítását, a közösségi közlekedés szerepének növelését, a városközpont és az alközpontok fejlesztését, a szociális városrehabilitációt, a szociális és az egészségügyi ellátás fejlesztését, a sportélet és a szabadidős tevékenységek népszerűsítését, valamint a helyi közösségi-kulturális élet színesítését is.
– Van olyan terv, amit, amiket külön is kiemelne, ami meghatározhatja a következő ciklus teendőit?
– Már eddig is sokat dolgoztunk azért, hogy a kerület útviszonyai javuljanak. A helyzet nem egyszerű, ugyanis nagyon sok olyan útszakasz van, ami nem hozzánk, hanem a fővároshoz tartozik. Vagyis a kerületnek elemi érdeke, hogy jó kapcsolatot ápoljon a főváros vezetésével. A dolog most úgy fest, hogy a budapestiek minden bizonnyal Tarlós István főpolgármesternek szavaznak majd bizalmat, ami már csak azért is fontos a mi szempontunkból, hogy az eddigi közös munkánkat zökkenőmentesen tudjuk folytatni. Ennek egyik legjobb példája lehet, hogy elkezdődött az Üllői és a Nagykőrösi út teljes körű felújításának előkészítése, valamint több jelentős lépés történt a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása érdekében is. Azt gondolom, a következő ciklus leginkább a további infrastrukturális fejlesztésekről, az útfelújításokról, valamint a vízelvezetési gondok megoldásáról szól majd.
– Ha jól értem a szavait, a főváros és a kormányzat támogatása kulcskérdés a további fejlődésben.
– Persze, és mi ezt sohasem tagadtuk. Ezért is mondjuk el minél többször és minél több helyen, hogy a kerületieknek egyszerre kell támogatniuk Tarlós István főpolgármesterjelöltet, engem mint polgármesterjelöltet és a városvezetői szövetségünk egyéni önkormányzati képviselőjelöltjeit. Ugyanis csak együtt, egy csapatban tudjuk megvalósítani a terveinket. Mi a biztos jövőt kínáljuk a bizonytalanság, a gyarapodást a rombolás, a fejlődést a rossz hangulatú visszarendeződés helyett. Azt gondolom, nem lehet kérdés, hogy a kerület melyik irányvonal mentén maradhat fejlődési pályán.

 

„Mi a biztos jövőt kínáljuk a bizonytalanság, a gyarapodást a rombolás, a fejlődést a rossz hangulatú visszarendeződés helyett. Azt gondolom, nem lehet kérdés, hogy a kerület melyik irányvonal mentén maradhat fejlődési pályán.”

 

– Azt is sokszor hallottuk, hogy sorsdöntő választás következik.
– Mert ez tényszerűen így van! Most érkezett el ugyanis az az idő, amikor választanunk kell a köz érdekei és a magánérdekek, illetve pártérdekek között. A Pestszentlőrinc-Pestszentimrét jelenleg irányító szövetség arra esküdött fel, hogy a köz érdekei mindennél fontosabbak. Az ilyen-olyan pártérdekek alapján összeborult technikai koalíciót viszont elsősorban az hajtja, hogy megszerezze a hatalmat, és utána majd csak lesz valahogy… Ez bizonyítja az is, hogy nem találunk olyan konkrét víziót, amely a XVIII. kerület jövőjéről szólna. Ügyek, ügyeik vannak, amelyeket aszerint karolnak fel, vagy éppen engednek el, hogy éppen melyik párt milyen lépéseket tesz a saját hatalmi játszmájában. Mi viszont szisztematikusan törekszünk arra, hogy az elképzeléseinket megvalósítsuk. Ennek köszönhetően a családbarát kerület ma már nemcsak elképzelés, hanem valóság. Mi tudjuk, hogy mit akarunk, és azt is tudjuk, hogyan érjük el a céljainkat.
– Nemrég azt mondta, hogy a városvezetésben kiemelt szerep jut az egyéni képviselőjelölteknek.
– Igen, mivel a dolgok többnyire helyben dőlnek el. Lehet, hogy furcsán hat egy polgármesterjelölt szájából, de a választás talán legfontosabb mozzanata az lesz, hogy a polgárok kire szavaznak az egyéni szavazókörzetekben. Ugyanis az önkormányzati képviselők ismerik legjobban a saját körzetüket, és ők azok, akik irányt szabhatnak a fejlődésnek. Én a magam részéről biztos vagyok abban, hogy az egyéni szavazókörzetekben a mi szövetségünk jelöltjei a legfelkészültebb várospolitikusok – velük együtt jutottunk el oda, ahol most tartunk. Minden jelöltünk helyben él, ismeri az itt élőket, ismeri a közös ügyeket, a problémákat, és szakértelemmel, elkötelezetten dolgozik a saját városrésze fejlődéséért. Csak el kell olvasni az eredménybeszámolókat: elképesztő tettvággyal dolgozott mindenki a közös sikerekért. A mi legfőbb erősségünk az, hogy csapatként tudunk kiállni és csapatként tudunk dolgozni. Mi ehhez a városépítő munkához kérünk felhatalmazást a választóktól október 13-án.

 

„A választás talán legfontosabb mozzanata az lesz, hogy a polgárok kire szavaznak az egyéni szavazókörzetekben. Ugyanis az önkormányzati képviselők ismerik legjobban a saját körzetüket, és ők azok, akik irányt szabhatnak a fejlődésnek.”

 

– Polgármesterként milyen üzenetet tudna megfogalmazni?
– Minden fórumon arra kérem a kerületieket, hogy mondják el, és osszák meg: nem térhet vissza az az instabil, lélekölő időszak, amit kilenc évvel ezelőtt magunk mögött hagytunk. Kilenc éve új korszak kezdődött, és kilenc év után ez már egy másik kerület. Egy olyan családbarát, otthonos, szerethető városrész, amely ma már Budapest élvonalához tartozik. És most itt az idő, hogy megvédjük közös eredményeinket!

 

 Kilenc éve új korszak kezdődött, és kilenc év után ez már egy másik kerület. Egy olyan családbarát, otthonos, szerethető városrész, amely ma már Budapest élvonalához tartozik.”