Falutalálkozó Körösfőn

Írta:  Péntek László 2018.11.09.

Az újonnan épült ravatalozóház felszentelésével egészült ki a körösfőiek november 3-i világtalálkozója.


Negyedik alkalommal szerveztek november 3-án testvértelepülésünkön, Körösfőn falutalálkozót, melyre haza várták a faluból elszármazottakat is, és amelynek keretében áadták és felszentelték az újonnan épített ravatalozóházat is. A szervezési munkálatok már hetekkel előbb elkezdődtek, ugyanis Bódis László polgármester vezetésével csínosították, tatarozták, de egy új karzat építésével több mint ötven férőhelyel bővítették is a rendezvénynek helyet adó Bartók Béla Művelődési Házat. A rendezvény már péntek este kezdetét vette, amikor a református imateremben bemutatták a Farkas Tibor és Koltai Dóra Körösfői tanulmányok című kötetét, mely a Körösfő község falvaiban végzett falukutató tábor eredményeit összegzi. A tábor vezetője, Farkas Tibor egyetemi docens rámutatott:

P1150264

P1150278

P1150287

P1150301


– A Szent István Egyetemen több évtizedes hagyománya van a falukutató táborok szervezésének. A 2017-ben Körösfőn létrejött kutatás azonban különlegesnek számít, mivel a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem kutatóival és hallgatóival együtt, tényleges nemzetközi együttműködés keretében valósult meg. Célja az volt, hogy Körösfő község helyi társadalmát, gazdasági lehetőségeit feltérképezze, az eredményeket bemutassa a falvak lakóinak és egy kötet formájában a szélesebb nyilvánosság számára is elérhetővé tegye.
Szombat délben ünnepi istentiszteletre került sor, igét hirdetett a Körösfőről elszármazott Főtiszteletű Kántor Csaba, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese, köszöntőt pedig Nagytiszteletű Vincze-Minya István, a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese mondott. Ezt követően az ünneplők megkoszorúzták a templomdombon lévő első és második világháborús hősi emlékművet, ahol a helyi világi és vallási intézmények, civil szervezetek és magánszemélyek, köztük Demeter Stefánia Katalin konzul Kolozsvárról, helyezték el a kegyelet virágait. A rendezvény a református templom és a temető közötti téren folytatódott, ahol átadásra és megszentelésre került a ravatalozó ház. Az avatási ünnepséget Nagytiszteletü Károly Károly helyi református lelkipásztor egy rövid áhítattal nyitotta meg, majd megjegyezte, az volna jó ha minél ritkábban kellene használja a közösség ezt az épületet. Ünnepi beszédében Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke gratulált mindenkinek akik részt vettek e beruházás létrehozásán, különösképpen annak az új községi vezetésnek, élükön Bódis László polgármesterre,l akik fojtatták és befejezték az előző vezetés által elkezdett munkálatokat, megerősítvén, hogy az értelmes és hasznos beruházásokra mindig is lesz pénz és segítség a részükről, mint amilyen ez a szép kivitelezésű ravatalozó ház is, majd így folytatta : – A kápolna lelki és szellemi forrás amely az Istenhez vezető utat, Isten- ember kapcsolatát jelképezi, átívelve a határokon. Az imádkozó hely spirituális útmutató, gyász színtere, az elidegenült emberek is megérezhetik a közöséghez tartozás érzését.
Bódis László polgármester beszédében rámutatott, hogy a ravatalozót 2016-ban a lakosság kérésére az előző vezetés kezdte el, az alaptól azonban a jelenlegi vezetés folytatta és fejezte be az építkezést, egyben köszönetet mondott a Kolozs megyei RMDSZ-es vezetőknek, közöttük Vákár Istvánnak, a Kolozs Megyei Tanács alelnökének, kiknek segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg ez a beruházás. Az avatási ünnepségen a helyhez méltó, vallásos énekeket adtak elő a Péntek lányok, azaz Péntek Adrien, Péntek Jenifer,Péntek Rita , valamint Madácsi Anna és Lukács Róbert teológiai hallgató.

P1150319

P1150324

P1150324

P1150332

P1150369

Az ünnepség a Bartók Béla Művelődési házban folytatódott, ahol bemutatásra került a helyi költő Korpos Albert Kalotaszeg vándora című, frissen megjelent kötete, melyből Péntek Adrien és Korpos Bettina olvastak fel részleteket, melyet Kovács Kuruc János, valamint dr. Péntek János a falu történetével foglalkozó előadásai követett. A kulturális előadások keretében fellépett a körösfői Ríszegvirág, valamint a füzesabonyi Kaláris néptánccsoport, kabaré jelenettel Madarász Lóránt és Ádám János a Kolozsvári Magyar Opera színművészei, a pátkai Gárdonyi Géza Nyugdíjas Klub művészei,végül de nem utolsó sorban a helyi gyönyörü hangú Kovács Eszter, Jeler Mihály Réka, és Budai Ilka Evelin előadásai színesítették az ünnepséget.
Este minden jelenlévőt vacsorával vártak a szervezők, a jó hangulatról pedig a helyi YES együttes gondoskodott.