Hidat képezne a pártok között

Írta:  Sütő-Nagy Zsolt 2019.10.07.

A kormánypárti, illetve az ellenzéki erők melletti harmadik útként jellemezve magát igyekszik megnyerni a választók bizalmát Luka István független polgármesterjelölt.

A kerületi lakosok érdekeinek képviseletével – a kormánypárti, illetve az ellenzéki erők melletti harmadik útként jellemezve magát – igyekszik megnyerni a választók bizalmát Luka István független polgármesterjelölt.

5. Luka István VAA 8731 copy

– Alighanem sokakat meglepett az indulása a polgármesteri tisztségért. Hogyan jött az elhatározás?
– Nem először vágok bele a politizálásba, 2002-ben már indultam független jelöltként, és akkor a nagyobb pártok jelöltjei mögött végezve magam mögé utasítottam több kisebb párt indulóját. Mindig is fontosnak tartottam, hogy a közéletben tevékenykedjek.
– Ennek ellenére 2002 óta nem vállalt közszereplést…
– A közösség érdekében más feladatokat végeztem. Talán kevésbé voltak látványosak, de legalább ilyen fontosak voltak. Az elmúlt években is ott voltam a kerület életének alakítását befolyásoló időszakokban, hiszen többször is vállalkoztam rá, hogy szavazóköri elnökként segítsem a választások lebonyolítását.
– Miért gondolja, hogy van esélye?
– Több mint negyven éve lakom, dolgozom, élek aktívan a kerületben, és nagyon büszke vagyok arra, hogy minden szegletét ismerem, és hogy engem is sok ezren ismernek. Az ő biztatásukra vállalkoztam erre a megmérettetésre. Amióta nyugdíjas vagyok, sokkal több időt fordíthatok a környezetemre, és hatvannyolc évesen még rengeteg tettvágy dolgozik bennem.
– Mivel elégedetlen a jelenlegi városvezetés működése kapcsán?
– Nem titkolom, hogy a jelenlegi önkormányzat sok intézkedését támogathatónak gondolom, mert szerintem nem mennek rosszul a dolgok. Nem teljes átalakítást akarok, hanem jobbítani szeretném a működést. Bár sok mindenben egyetértek a kerület vezetésével, egyetlen párt mellé sem tudnék odaállni valódi meggyőződéssel. Viszont kifejezetten úgy érzem, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok álszent és egymást sem tisztelő magatartása miatt megtorpanna a fejlődés.
– Milyen változásokat tart szükségesnek?
– Meggyőződésem, hogy a pártérdekeken alapuló folyamatos ellenkezés nem visz előre. A kerületben élők érdekeit csak akkor lehet képviselni, ha mindenki, aki részt vesz a döntéshozatalban, konstruktívan áll hozzá a problémák megoldásához. Úgy érzem, hogy a konszenzusteremtésben gyakorlatom van, hiszen a családban is jól működik. A saját lányunk mellett 1991-ben elhunyt testérem gyermekeit is mi neveltük fel a feleségemmel, ezért úgy gondolom, hogy tökéletesen értem a középkorúak és a fiatalok gondolkodásmódját is.
– A választási kampányban fel tudja venni a versenyt a nagy pártok jelöltjeivel?
– Nem vagyok szemfényvesztő, senkit nem vezetek félre. A kerületiek tudják, hogy közülük való vagyok, a hétköznapi problémáikat magam is ugyanúgy élem meg. 2002-ben sem volt könnyebb, amikor a pártok jelöltjei sorra kerestek meg a szavazást megelőzően, hogy lépjek vissza a javukra, de mindvégig kitartottam az elhatározásom mellett, hogy független indulóként akarom képviselni a kerületiek érdekeit. Hiszek abban, hogy független képviselőkre is szükség van, és egy független polgármester hidat képezhetne a pártok között, rákényszeríthetné őket a megegyezésekre épülő politizálásra. Elvégre a kerület fejlődésének fontosabbnak kell lennie a pártérdekeknél.