Tökkirály és a tüzes cica

Írta:  T.L. 2019.10.09.

A főszerep ismét a töké volt október első vasárnapján a pestszentimrei Tökfesztiválon.

A főszerep ismét a töké volt október első vasárnapján a pestszentimrei Tökfesztiválon. A Hősök terén, immár ötödször találkoztak a zöldség szerelmesei, akik közül többen, késsel a kezükben, fúrtak-faragtak…

tok1

tok2


Napsütéses szép hétvége fogadta a tökfaragókat, csak néha borult be, de ez se tántorította el a fesztiválozókat, akik idén többen voltak, mint tavaly. Ideális a helyszín, hiszen a szomszédságban hangulatos zárt játszótér fogadta a kicsiket és nagyokat, így mindenki megtalálta a maga szórakozását. A színpadon pedig, a délutáni-esti program alatt végig szólt a zene, játszott a Szotyola együttes, csetlett-botlott, szintén zenére, a Másfél Feró zenebohóc és a „téblábos” gyerekek is táncra perdültek, hogy szórakoztassák az imrei családokat.
-Nagy örömünkre most feltűnően sokan jöttek nagyszülők is – újságolta Ujvári Judit főszervező, az Együtt Pestszentimréért Egyesület elnöke, aki nem győzte bejárni a tökkel teli asztalokat, amelyen a gyerekek, persze szülő segítséggel, farigcsáltak. A több kilós zöldségek egy-két óra alatt változtak át üres és lyukas „emberarcú” alkotásokká, hogy esténként, bennük majd gyertyafények pislákoljanak. A világító tökök között felfedezhettünk, persze, állatokat ábrázoló faragványokat is. Ilyen volt, például, a Tüzes cica, amely megnyerte a tökfaragó versenyt, a „szobrásza”, a 11 éves Turi József Alexander pedig ezzel elnyerte a Tökkirály címet. Természetesen, édesanyja, Mercedes asszony, sokat segített fiának elképzelése megvalósításában…
- Minden évben eljövünk ide a családdal, a legelső tökfesztiválon is nyertünk a Kacorkirály című faragásunkkal – mondta Alexander büszkén.
- Körülbelül két óra alatt készült el a Tüzes cica – tette hozzá az édesanya, aki megígérte, hogy jövőre is eljönnek, mert ez egy jó hangulatú családi esemény.
- Az a célunk ezzel a fesztivállal - jegyezte meg lapunknak Ujvári Judit főszervező -, hogy együtt legyenek az imrei családok a tök jegyében. „Tökjó”, hogy ilyenkor egy közösségé kovácsolódnak az emberek. A rendezvény, amelyre az idén négyszáz kilogramm tököt vásároltunk az egyik imrei zöldségestől, nagy örömünkre, újra sikeres volt. A tökfesztivált az önkormányzat támogatta.