A hőseire emlékezett Pestszentimre

Írta:  G.A. 2018.05.30.

Pedagógiai haszonnal is párosult a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság által szervezett hősök napi koszorúzási ünnepség 9.45-ös kezdési időpontja május 27-én.

– Éppen 75 éve, 1943 májusának utolsó vasárnapján nagy ceremóniával avatták fel a magyar hősök emlékművét – mondta az alkotás történetét bemutató rövid beszédében Nemeskéri Kutlán Endre, a Széky Társaság intézőbizottságának tagja.

VAA 9606 copy
A továbbiakban megtudtuk, hogy az imrei szegény emberek az erejüket meghaladó pénzgyűjtésbe kezdtek, aminek sikerességét a Hősök terén álló emlékmű léte hirdeti. Mostani állapotát az országos és önkormányzati támogatással, a Széky Társaság hathatós közreműködésével 2014-ben megvalósított felújításnak köszönheti.
A május 27-i tisztelgésnek részesei voltak azok az apróságok is, akik korábban érkeztek a gyermeknapi programra. Egy öt-hat év körüli kisfiú gyermeki kíváncsiságból fakadó kérdésére egyszerűen megfogalmazott, érzelemgazdag választ adott egy nagypapakorú ember:

VAA 9629 copy
– Az első világháború idején még Soroksárpéterinek nevezett Pestszentimre kiváló katonaembereket adott a hazának. Sajnos negyvenheten nem tértek haza a háborúból, életükkel fizettek a mi szebb jövőnk érdekében is. Látod, az ilyen megemlékezés, tisztelgés a hősi halottak előtt abban is segít, hogy az emlékük úgy a gondolatainkban, mint a szívünkben örökre megmaradhasson.
A megemlékezés koszorúját a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság nevében Mayer Lajos, Németh Tiborné és Léderer Imre, a kerületi önkormányzat képviseletében Lévai István Zoltán alpolgármester, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat nevében Bauer Ferenc, a Vasvári Pál Polgári Egyesület részéről Monostori Attila, a Pestszentimrei Közösségi Ház nevében Ódor Katalin helyezte el. A négy imrei óvoda vezetői szintén megkoszorúzták az emlékművet.