Együttműködő vezetésre készül

Írta:  K.Gy. 2019.10.07.

Az MSZP-s politikus úgy véli, ha megkapja a kerületiek többségének bizalmát, új fejezetet kell kezdenie.

Öt ellenzéki párt Szaniszló Sándor polgármester-jelöltségét támogatja. Az MSZP-s politikus 2010 előtt nyolc évig volt Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere. Úgy véli, ha megkapja a kerületiek többségének bizalmát, új fejezetet kell kezdenie és egy olyan konstruktív városvezetést létrehoznia, amely képes építeni ellenzékének a véleményére is.

5. Szaniszló 6189

– Nem merész vállalás ez?
– Csak elsőre tűnik annak. Tudom, hogy az árokásás régóta tart, nem 2010-ben kezdődött, s éppen ideje, hogy véget vessünk ennek – szögezte le Szaniszló Sándor. – Például abban a kérdésben, hogy legyen saját CT-je a kerületnek is, amellyel a jelenlegi több hónapos várakozási időt három hétre lehet rövidíteni. Az sem titok, hogy a Fővárosi Közgyűlés képviselőjeként a kerületünk érdekében, ha szükséges volt, egyeztettem a kormánypárti döntéshozókkal is.
– Ezek szerint hajlik arra is, hogy a 2010 óta eltelt két önkormányzati ciklust ne mindenben kritizálja?
– Az sem igazságos, sem korrekt nem volna. A jelenlegi városvezetésnek vannak komoly érdemei, az egyik a Nyugdíjas Akadémia, ami sokaknak segít abban, hogy idősebb korban is hasznos ismeretekhez jussanak. A másik az, hogy a kerület sporthagyományait sikerült megőrizni, a sportéletet gazdagítani. Ezek mellett az én alpolgármesterségem idején is kiálltunk.
– Jó, de akkor hol a baj?
– A fejlesztések területén…
– Hiszen rengeteg valósult meg az elmúlt nyolc-kilenc év alatt…
– De a fő problémákat nem sikerült megoldani. Ilyen például a csapadékvíz elvezetése. Ez még mindig sok területen gond. Vagy a kerületet érintő főbb útvonalak felújítása, ilyen a Gyömrői út, az Üllői út és a Nagykőrösi út. Rossz minőségűek, kátyúsak, rengeteg a közlekedési probléma. Ezek rendbetételével nem lehet tovább várni.
– Mindhárom út felújítása szerepel a jelenlegi önkormányzat tervei között, sőt mindháromról hosszú ideje tárgyalnak a fővárossal.
– Örülök, hogy kimondta a lényeget: ezeknek az utaknak a gondozása nem a kerület, hanem a főváros feladata volna, de a kerületiek érdeke az, hogy használhatók legyenek. Fontos felújításokról van szó, mégsem sikerült eddig a fővárost rávenni arra, hogy ezekre forrást találjon.
– Úgy véli, önnek sikerülne?
– Nézze, tény, hogy amíg a szomszédos XVII. kerület tizenkét útszakasz leaszfaltozását tudta kiharcolni a legutóbbi fővárosi útfelújítási programban, addig ugyanebből az alapból a XVIII. kerületben egy méter út sem újul meg. Igen, határozottan kell lobbizni, és akkor komolyan vesznek minket.
– Akkor talán igen, ha az ellenzék jelöltje, Karácsony Gergely nyeri a főpolgármester-választást. De mi történik akkor, ha ott Tarlós István kap bizalmat, a kerületben pedig ön? Akkor is lesz lobbierő?
– Ahogy a beszélgetés elején említettem, ma is képes vagyok együttműködni bármilyen politikai erővel a kerület érdekében. Itt százezer ember él, miénk a negyedik legnagyobb szavazati arány a Fővárosi Közgyűlésben, ami egy szorosabb választási eredmény esetén megkerülhetetlen erőt jelent.