Kulturált közösségi tér

Írta:  P.A. 2018.02.12.

Méltó arculatot kap egy fontos közlekedési csomópont.

Az önkormányzat tervei szerint az idén folytatódik a Haladás és a Balassa Bálint utca, valamint az Üllői út által határolt sarokterület fejlesztése, megszépítése. A lőrinci piac előtti rendezetlen területen a parkosítás első üteme már megvalósult.

VAA 2349 copy

A forgalmas, de idáig rendezetlen téren az elmúlt években számos rendezvényt tartott az önkormányzat, illetve a kerületi pártok, civil szervezetek. Volt itt több jótékonysági akció, ruha- és ételosztás, de az Apró virágos kertek elnevezésű kerületi kertépítő verseny is innen indult útjára 2015-ben.

Értéket építenek

A kihasználatlan üres terület értékét jelentősen megnöveli a felújítás. A parkjellegű fejlesztés első lépéseként tavaly novemberben elkészült az a lépcső, amelyik a Haladás utcai sarkánál összekötötte a lőrinci piacot a felújítandó térrel.

– A teljes saroktér fel lesz újítva. A munkák második ütemét erre az évre tervezzük – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester, hozzátéve, hogy a kerület egy fontos közlekedési csomópontja és közösségi tere kap méltó arculatot.

A két főútvonal találkozásánál lévő forgalmas területen buszmegálló is található, a szemközti Szarvas csárda térnél áll meg a villamos, és itt van a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság épülete is. A Haladás vagy az Üllői úton autózók is jól látják ezt a részt, a busz- vagy a villamosmegállókból a piac felé igyekvők pedig átkelnek ezen a téren, amely régóta parlagon hevert, és rossz látványt nyújtott.

 Változik a parkolási rend

Mivel a kereszteződés mellett a gépkocsiforgalomtól elzárt közpark épül, megszűnik az autósok által kedvelt, de eléggé lehangoló látványt nyújtó parkolóhely. Azért az önkormányzat az építkezés során természetesen gondol azokra is, akik autóval járnak a piacra és környékére, ezért a Balassa Bálint utcában új parkolóhelyeket alakítanak ki.

 

– Az önkormányzat nem akarja kihasználatlanul hagyni ezt az értékes területet, és a környéken élők természetes igénye, hogy a lakókörnyezetük minél szebb, otthonosabb legyen – tette hozzá az alpolgármester.

Pozitív hatások

A parkfelújítást tereprendezéssel és a térburkolat lerakásával a Haladás utcai buszmegállónál kezdték el. A teljes átépítést követően az Üllői út felől és a megálló környezetében utcabútorok és egy ivókút is szolgálja majd a járókelők kényelmét.
A térköves utak mentén fákat és cserjéket ültetnek, és a zöldterülethez kiépítik az öntözőrendszert. Megújul a közvilágítás, és egy – a leendő rendezvények technikai feltételeit javító – elektromos szekrényt is telepítenek a térre.

Az önkormányzat bízik abban, hogy a beruházás keretében a terület fejlődésnek indul.

VAA 2375 copy