Rodingból érkeztek, Schubertet hoztak

Írta:  G.A. 2019.06.16.

 

A Városháza-díszteremnél alkalmasabb helyszínt keresve sem találhatott volna a Német Nemzetiségi Önkormányzat Franz Schubert dalciklusának bemutatójára.

A Városháza-díszteremnél alkalmasabb helyszínt keresve sem találhatott volna a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat Franz Schubert dalciklusának bemutatójára június 12-én.

VAA 3309 copy

VAA 3302 copy

VAA 3283 copy

Kedves vendégek érkeztek Rodingból, kerületünk bajorországi testvérvárosából a helyi németek meghívására: Holger Kruschina atya énekművészi minőségben és Peter Kiener zongoraművész.
Szerelemről, féltékenységről, csalódásról írta lélekpróbáló verseit Wilhelm Müller, amelyekhez a zeneszerző óriás, Franz Schubert tette hozzá a tehetségét A szép molnárlány című dalciklus formájában. A hangulatában gyakorta változó mű hullámzásait igen átélhető módon adták elő a fellépők, a szerelem boldogító érzésénél szárnyalóan, a féltékenység és a csalódás történeténél „szárnyaszegettebben”.
Külön említést érdemel a két előadóművész fizikai állóképessége. Embert próbáló kétórás előadásuk során az volt a vendég benyomása, mintha csak most kezdenének...
Akik úgy érzik, hogy lemaradtak valamiről, ne keseredjenek el, mert Lelkes Gáborné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese – egyben a koncert szervezője – megnyugtatott:
– Jövőre lesz folytatás. Franz Schubert két dalciklust komponált, s tervezzük a másik bemutatóját is.
A koncertet Szarvas Attila, a testvérvárosi kapcsolatokért is felelős alpolgármester nyitotta meg, és vendégként ott volt Galgóczy Zoltán alpolgármester is.