Energetikai korszerűsítés észszerűen

Írta:  K.Gy. 2018.02.05.

Újabb uniós pályázaton indul az önkormányzat.

Szigorodnak a középületekkel szembeni energetikai elvárások az Európai Unióban, ezért az önkormányzat folyamatosan keresi a módját annak, hogyan működtetheti a saját tulajdonában lévő épületeket az előírásoknak megfelelően. Egy új lehetőség az eCentral projekt, amelynek keretében a pestszentimrei Vackor óvoda újulhat meg.

VAA 1976 copy

Az energiahatékonyság növelése és a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése a célja annak a rendeletnek, amely Magyarországon 2019-en lép életbe: ennek értelmében 2030-ra valamennyi középületnek csaknem nulla energiaigénnyel kell működnie.

Közép-európai projekt

Tizenkét éven belül elérni ezt a célt nem könnyű feladat, hiszen egy felmérés szerint a közép-európai középületek energetikai állapota meglehetősen rossz. Segítséget nyújthat a megoldásban az eCentral – Energiahatékony középületek Közép-Európában elnevezésű projekt, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosít forrásokat, és amelyben öt országból összesen nyolc partner vesz részt, köztük két magyarként az Energiaklub egyesület és Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata.

VAA 2244 copy


A projekt a február 1-jén a terézvárosi Benczúr-házban rendezett nemzetközi szakmai konferenciával indult útjára, amelyet Hunyadi István városigazgató nyitott meg, és amely igyekezett áttekinteni a program szakmai hátterét és a hazai jó példákat. Délután a résztvevők ellátogattak a pestszentimrei Vackor óvodába, amely hamarosan megújulhat az eCentral keretében.

A Vackoron a sor

A Vackor óvoda a hetvenes évek végén épült. Belépve az ember nem gondolná, hogy felújításra van itt szükség, hiszen az épület rendezett, ma is modern hatást kelt, az udvaron pedig gondozott a gyep, és korszerűek a játékok. Szőnyiné Guth Irén intézményvezető tájékoztatása szerint ez így is van, a fenntartóval együttműködve folyamatos a karbantartás, sőt a csinosítás is, az energetikai rendszer azonban mára teljesen elavult. Elsősorban az 1987 óta üzemelő kazán öregedett el.
– Számos tény figyelembevételével választotta az önkormányzat a Vackor óvodát ebbe a projektbe. Az iskolák mára állami fenntartásba kerültek, tehát elsősorban az óvodák és a bölcsődék közül kellett választanunk – magyarázta Hunyadi István. – A távfűtéssel rendelkező intézmények nem felelnek meg a projekt előírásainak, amelyek között fontos volt a nagy alapterület is, így a Vackor minden tekintetben beleillik a pályázatba.
– Lényeges szempont volt a döntésnél az is, hogy bár az elmúlt években sok intézmény újulhatott meg a KEOP-pályázatoknak köszönhetően, a Vackorra eddig nem került sor. Új nyílászárókat már kapott az óvoda, de ennél több kell – tette hozzá Lévai István Zoltán alpolgármester. – Valóban a fűtési rendszer a legnagyobb gond, továbbá az épületet alkotó könnyűszerkezetes fal. Ennek szigetelése a mai elvárásoknak már messze nem felel meg.

Példát adhat

Az óvoda bejárásának kettős célja volt: egyrészt a részt vevő partnerek megismerhették a kiválasztott magyar intézményt, másrészt ez egyben felmérés volt, amelynek alapján a szakemberek elkészíthetik a megvalósíthatósági tanulmányt és az átalakítási terveket. Az óvoda felújítása  részben úgynevezett ESCO-finanszírozással valósul meg, amelynek az a lényege, hogy az energiaszolgáltató pénzügyi kockázatot vállal oly módon, hogy a beruházott összeget az energiamegtakarításból kapja vissza. A Vackor felújítása próbaprojekt is, amely példát adhat a többi közép-európai közintézmény felújításához.