Az egyházművészeti alkotásai is figyelemre méltók

Írta:  T.L. 2019.09.16.

A közelmúltban elhunyt dr. Nemcsics Antal festőművésznek, színtervezőnek, egyetemi tanárnak, kerületünk díszpolgárának nyílt emlékkiállítása az Ars Sacra Fesztivál keretében szeptember 11-én.

Nemcsics Antal a kilencedik X-en túl is fiatalos lendülettel dolgozott és hozott létre értékeket, szinte az utolsó percéig. Legutolsó munkája egy kereszt volt, amit már nem tudott befejezni… Az emlékkiállítás megnyitóján Lipcseyné Horváth Ágnes, a közösségi ház vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Szarvas Attila alpolgármester méltatta az évtizedekig Pestszentlőrincen élő és alkotó mestert.


Szegényebb lett a kerület


– Az életben lehetnek olyan pillanatok, amikor feketén-fehéren látjuk a világot – kezdte a beszédét az alpolgármester. – Ezek azok az időszakok, amikor a sebek a lélekig hasadhatnak. Most Nemcsics Antalra, a színek mesterére emlékezünk, lelkünkben a friss gyász sötét színeivel. Egész életében arra tanított bennünket az alkotásaival, hogy a színek változtathatnak az érzelmeinken, a hangulatainkon. Életműve a nemzetközileg elismert művészek közé emelte, nevéhez fűződik a Coloroid-színrendszer kidolgozása, több városképi együttes, középület színének, színképének megtervezése. Még ha fájdalmas is, hogy kerületünk egy kivételes tehetségű művésszel lett szegényebb, épp az ő munkássága, öröksége az, ami nem engedheti meg, hogy túl hosszan tekintsünk feketén-fehéren a világra.


Rendszeresen találkozunk az alkotásaival


– Naponta sok ezren találkoznak Nemcsics-alkotásokkal úgy, hogy nem is tudnak róla – emelte ki Szarvas Attila. – A szín hat az emberekre, a hatása révén az ember több, jobb lehet. Ezt tudta kerületünk neves művésze is, aki élethivatásának tekintette, hogy a képességeit, a látásmódját a szín és az ember közötti kapcsolat megértésének, elmélyítésének szentelje. A színek mestere volt! Ígérem, hogy a kerület minden figyelmét és tiszteletét e páratlan művészeti hagyaték szolgálatába állítja. Mi, itt élők, büszkék vagyunk arra, hogy ilyen nagy formátumú művész élt, alkotott köztünk, és azt kívánom önöknek, hogy merüljenek el az emlékkiállítás hangulatában.


A színek fontos szerepe


Mielőtt elmerülhettünk volna, dr. Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár e szavakkal nyitotta meg a kiállítást:

nemcsics1

nemcsics2

nemcsics3

– Nemcsics Antal lelkének és szellemi energiáinak nyomai világszerte megtalálhatók, nemcsak idehaza, de külföldön is elismerik őt. Mint az itt kiállított képein is látható, a színek nagyon fontos szerepet kapnak a művészetében. A színek jelentése megdobbantja a nézők szívét. A művész közismerten vallásos volt, vallotta, hogy világnézet nélkül nincs művészet. Kései festményei arról is tanúskodnak, hogy az utolsó pillanatig teljes tudatában alkotott. Több mint hét évtizeden át tartó munkássága pedig azt bizonyítja, hogy töretlen volt a fejlődése élete utolsó percéig. Dicséretes, hogy a szocializmus fojtogató légkörében is tudott egyházi munkát végezni, több mint száz templomépületben dolgozott, alkotott, készített freskókat. A hitbeli meggyőződés adott neki erőt a sokszor nehéz körülmények között végzett munkához. Nemcsics Antal egyházművészeti alkotásai is figyelemre méltók, érdemes megtekinteni ezeket a hazai templomokban. A kiállításon fel vannak sorolva a helyszínek.

Prokopp Mária végezetül megemlítette, hogy mielőbb szívesen látna egy Nemcsics-monográfiát. Nagy örömére ennek elkészítését Szarvas Attila meg is ígérte. A megnyitón Haramza Klára és Nemcsics Kinga, Nemcsics Antal unokája énekelt. A kiállítás szeptember 25-ig tekinthető meg.