Akiknek fontos a kerület sorsa

Írta:  B.Z. 2019.09.24.

Folytatni kívánják a családbarát közösség építését.

Választási fórumra hívta a Fidesz-KDNP pártszövetség szeptember 19-én a XVIII. kerületieket a Polgárok Házába. Az eseményen jelen volt Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár, miniszterhelyettes, Kucsák László miniszteri biztos és Ughy Attila polgármester is.


forum1

forum2

forum3

forum4

forum5


A Polgárok Házában Kucsák László köszöntötte a megjelenteket akik között nem csak kerületiek és a szomszédos településekről érkezők voltak jelen, hanem a távolabbi Bag község polgármesterjelölteje is közöttük volt.


14+1


Kucsák László sorsdöntő jelentőségű választásnak nevezte az előttünk álló október 13-i voksolást. A miniszteri biztos hozzátette: mind országosan, mind Budapesten és itt a XVIII. kerületben is fontos lesz a választás, amelyen megannyi független jelölt mellett a legnagyobb számban a Fidesz-KDNP jelöltjei szállnak ringbe. Emlékeztetett arra, hogy milyen nehéz körülmények között volt a kerület 2010-ben, amikor a pártszövetséghez tartozók átvették a kerület irányítását.
– Sokan elfelejtették már, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimrén csaknem 12 milliárdos adósságot vállalt át a kormány, amit a szocialista elődök néhány esztendő alatt halmoztak fel. Az eladósodott kerületet a kormány szerepvállalásának köszönhetően sikerült 2010 után konszolidálni, majd újra fejlődő pályára állítani. Akik csak erre az egy tényre gondolnak, és fontos számukra a kerület sorsa, további fejlődése, jó szívvel nem tehetnek mást, mint hogy a polgármesterválasztáson és mind a 14 választási körzetben egyaránt a Fidesz-KDNP jelöltjeire szavaznak – mondta Kucsák László.
A miniszteri biztos kiélezett küzdelemre számít, hiszen – mint hangsúlyozta – azok, akik 2010-ben elvesztették a hatalmukat, nehezen élik meg ezt a csaknem egy évtizedet.
– Mi pedig nem szeretnénk, ha azokat a forrásokat, amelyek most rendelkezésre állnak, rossz célra használnák fel. Azt szeretnénk, hogy a 2010-ben elkezdődött építő munka kiteljesedjék, és minél több ésszerű fejlesztést tudjunk megvalósítani a kerületünkben – zárta beszédét Kucsák László.


Ide költöznek


Ughy Attila elsősorban a kerület jobbá tételében elért eredményekről tájékoztatta a fórum közönségét, ezzel együtt azonban az ellenzéki koalíció összetételével kapcsolatban is megfogalmazta aggodalmait. A polgármester többek között egy objektív mérőszámokon alapuló példával igazolta, hogy a kormányzat, a főváros és a kerület együttműködése mit tudott létrehozni ebben az évtizedben.
Ughy Attila emlékeztette a fórum közönségét a Forbes magazin 2018-ban készített felmérésére, amely többek között a fővárosi kerületek elvándorlási egyenlegét, vagyis azt vizsgálta, hogy az egyes kerületekben milyen volt a ki- és beköltözések aránya. A fővárosi kerületek, a középmagyarországi régió és a megyei jogú városok szintjén ebben a felmérésben Pestszentlőrinc-Pestszentimre a legpozitívabb eredményt kapta. A XVIII. kerületből költöztek el a legkevesebben ahhoz képest, ahányan helyben ingatlant vásároltak.


Generációk együtt


– Ha az ellenzék állítását nézzük, amely szerint itt minden nagyon rossz, akkor vajon miért jönnek a kerületbe annyian szívesen lakni? Ha az eddig elért eredményeinkre tekintünk, van mit féltenünk, van miért aggódnunk – mondta Ughy Attila.
A polgármester GKI-adatokra hivatkozva elmondta, hogy a válságból való kilábalástól számítva a kerületben több mint 80 százalékos volt a vásárlóerő-paritás növekedése, ami azt jelenti, hogy azok az emberek, akik a kerületbe költöztek, jobban is élnek. Továbbá azért jobb Pestszentlőrinc-Pestszentimrén élni, mert az emberek megtapasztalhatják a generációkon átívelő együttműködést. Ha valaki a kerületbe költözik, és házasságot köt, rögtön egy olyan kártyát kap, amellyel a sport és kulturális intézményeket ingyen látogathatja egy meghatározott ideig.
Ha gyermeke születik, babaváró csomaggal köszöntik. Ha a gyermek iskolába kerül, 14 éves koráig ingyenes füzetcsomagot kap minden tanévkezdéskor. A gyerekeknek határon túli látogatás és egyéb táborozás lehetőségét nyújtja az önkormányzat. Az idősebbeknek a Nyugdíjas Akadémia látogatásának lehetősége is adott, ahova ebben az évben több mint nyolcszázan jelentkeztek. Mindezekből is kitűnik, hogy családbarát közösséget épít az önkormányzat, amit tovább kíván folytatni és ehhez kéri a kerületiek támogatását – tette hozzá Ughy Attila.


Jövő és biztonság


Kontrát Károly „Nekünk Magyarország az első!” című előadásában hangsúlyozta, hogy szemben az ellenzék törekvéseivel, a jelenlegi választás nem pártok és a kormány megbuktatásáról szól, hanem kinek-kinek a lakóhelyi környezetéről. A belügyminisztériumi államtitkár hozzátette: a kerületieknek Pestszentlőrinc-Pestszentimre jövőjéről és arról szól a szavazás, hogy milyen környezetben kívánnak élni, milyen további fejlesztéseket szeretnének látni az elkövetkezendő években a lakóhelyükön.
Kontrát Károly előadásában szólt többek között a kormány családtámogatási programjairól, az önkormányzatok jobb anyagi helyzetéről valamint a mindennapi élet nagyobb biztonságáról, amelyekről az elmúlt csaknem egy évtizedben a XVIII. kerületiek is mind több tapasztalatot szerezhettek.
– Egy lehetőségekkel teli, felívelő korszak elején vagyunk, de a programok továbbvitele érdekében mindenki támogatására szükség van ahhoz, hogy helyben, a kerületekben is tovább folytatódjanak az elkezdett fejlesztések.
Az előadást követően a Polgárok Házában rendezett fórum résztvevői kérdéseket tettek fel többek között politikai, illetve helyi közlekedési és forgalomszervezési támákban, amelyekre az előadók válaszoltak.