A fiataloknak kell építeni az országot

Írta:  Puskás Attila 2016.10.24.

A szemerkélő esőben koszorúk sorakoztak október 20-án az Imre-ház falán lévő 1956-os emléktábla előtt is.

A szemerkélő esőben koszorúk sorakoztak október 20-án az Imre-ház falán lévő 1956-os emléktábla előtt is. A házban Schrötter Tibor, az MSZVSZ alelnöke, szabadságharcos, a Rákosi-korszak és az ’56-os események túlélője beszélt a hatvan éve történtekről. Amint említette, elsősorban a fiatalokhoz kívánt szólni.

VAA 8017 copy

- Ők tudják a legkevesebbet erről az időszakról. Nem az ő hibájuk, hanem azé a rendszeré, amely tudatosan félrevezetett, meghamisította a történelmet, ha 1956-ról volt szó. Az elmúlt hatvan-hatvanöt év, mint egy film jelenik meg előttem, amikor visszaemlékszem. Ma már senki sem tudja, milyen érzés, amikor éjjel jönnek érted, és nem tudod, hogy az ávósok csak egy rövid időre, vagy lehet, hogy örökre szakítanak ki szeretteid köréből. Emlékszem a bűzös cellákra, a kínzókamrákra, amikről tudni kell! Azért, hogy még egyszer nehogy előforduljon hasonló. S minderről elsősorban a fiataloknak kell tudniuk, mert nekik kell a jövőt felépíteniük – mondta emlékező beszédében Schrötter Tibor.

 Koncert a forradalmárok emlékére


A pestszentimrei Sportkastélyban kezdődtek meg az 1956-os októberi események 60. évfordulójának XVIII. kerületi megemlékezései. A néző- és a küzdőtéren helyet foglalókat, köztük a kerületi iskolásokat Ughy Attila polgármester köszöntötte.
- Gyerekkoromban az 1956-os év októberéről otthon a szüleim és a nagyszüleim mindig csendesebben beszéltek. Voltak olyan információk, amiket nem mondtak el, és amikor közeledett október 23., a feszültség érezhetően nőtt a családban – idézte fel gyerekkori emlékeit a polgármester. – A mostani gyerekek, fiatalok még az a szerencsés generáció, amelyik még kérdezhet a forradalmat személyesen átélőktől. Ez a generáció évtizedek múlva is el tudja majd mondani a gyerekeinek, unokáinak, hogy mi történt 1956-ban. Nekünk az a feladatunk, hogy amíg csak lehet minél gyakrabban segítsük hozzá a mai fiatalokat a hiteles beszámolókhoz.
A forradalomról emlékezett meg a Misztrál együttes koncertje. A világot bejárt magyar zenekar hagyományosan verseket zenésít meg és ad elő. A forradalom és szabadságharc hőseiről, az 1956-os eseményekről - a harcoktól a börtönélményekig – szóló verseket adtak elő.
Az emlékkoncert után a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozat „M. Kir. 106. önálló honvéd tüzérütege tartott bemutatót a Sportkastély melletti területen. Az egység, Európában egyedülálló módon, mind az I. és a II. világháborús, mind az 1956-os korszakhoz rendelkezik vaklőszerrel működő, hiteles tüzérségi eszközökkel és kézifegyverekkel.

 

Az esemény az emléktáblánál elhelyezett koszorúk előtti főhajtással zárult. A hősök előtt tisztelegtek: az önkormányzat részéről Lévai István Zoltán és Galgóczy Zoltán alpolgármester, Kucsák László országgyűlési képviselő, Schrötter Tibor, Pilcsák Csaba József, Bauer Ferenc (Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat), Dámsa József (Fidesz), Kiss Róbert (KDNP), Makai Tibor és Hartaházi Miklós (Jobbik), Tóth László (Párbeszéd), valamint a német nemzetiségi önkormányzat, a Vasvári Pál Polgári Egyesület, a Fidelitas és a Jobbik ifjúsági tagozata, a NYÉVE, a Széky Endre Történeti Társaság, az Attila Unokái Egyesület képviselői, és a megemlékező műsort adó Kapocs Angol Magyar Két tannyelvű Általános Iskola diákjai.

VAA 8022 copy