Luka István független polgármesterjelölt

Írta:  Városkép 2019.10.04.

Harmadik útként ajánlja magát.

Nagyon büszke arra, hogy a kerület minden szegletét ismeri, és hogy őt is sok ezren ismerik. Luka István független jelöltként szállt be az önkormányzati választásokat megelőző kampánycsatába szeptemberben. A 68 éves férfi már 1975 óta a kerület lakosa. Ismertségét és közkedveltségét annak köszönheti, hogy 1984 óta feleségével együtt üzemeltet egy üzletet a XVIII. kerületben. A 35 esztendő alatt rengetegen megszerették a segítőkészségéről ismertté vált vállalkozót.

8. Luka István VAA 8720 copy


Luka Istvánnak hét unokája van. Saját lányuk mellett 1991-ben elhunyt testére gyermekeit is ők nevelték fel, ezért úgy érzi, hogy tökéletesen érti a középkorúak és a fiatalok gondolkodásmódját is.
– Nem először vágok bele a politizálásba, 2002-ben már indultam független jelöltként, és akkor a nagyobb pártok jelöltjei mögött végezve magam mögé utasítottam több kisebb párt indulóját. Mindezt úgy, hogy a pártok jelöltjei sorra kerestek meg a szavazást megelőzően, hogy lépjek vissza a javukra, de mindvégig kitartottam az elhatározásom mellett, hogy független indulóként akarom képviselni a kerületiek érdekeit – hangsúlyozta a most már nyugdíjas, ám napjainkban is roppant aktív jelölt.
Éppen a közösség érdekében végezhető munka inspirálta, hogy független jelöltként induljon. Az elmúlt években is ott volt a kerület életének alakítását befolyásoló időszakokban, hiszen többször is vállalkozott rá, hogy szavazóköri elnökként segítse a választások lebonyolítását.
Luka István elárulta, hogy az ő elképzeléseinek középpontjában a családok állnak. Ha megválasztják, az intézkedései is ezt fogják tükrözni.
– Nem vagyok szemfényvesztő, senkit nem vezetek félre, a kerületiek tudják, hogy közülük való vagyok, a hétköznapi problémáikat magam is ugyanúgy élem meg. Azt sem titkolom, hogy a jelenlegi önkormányzat sok intézkedését támogathatónak gondolom, mert szerintem nem mennek rosszul a dolgok. Nem teljes átalakítást akarok, hanem jobbítani szeretném a működést. Bár sok mindenben egyetértek a kerület vezetésével, egyetlen párt mellé sem tudnék odaállni valódi meggyőződéssel, viszont kifejezetten úgy érzem, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok álszent és egymást sem tisztelő magatartása miatt megtorpanna a fejlődés.
Meggyőződése, hogy a pártérdekeken alapuló folyamatos ellenkezés nem visz előre. A kerületben élők érdekeit csak akkor lehet képviselni, ha mindenki, aki részt vesz a döntéshozatalban, konstruktívan áll hozzá a problémák megoldásához.
Ez vezette akkor is, amikor úgy döntött, hogy az idei önkormányzati választáson is megméretteti magát. Úgy véli, ha sikerrel veszi az akadályt a voksoláson, akkor képes lesz rá, hogy a kerületiek ügyes-bajos dolgaira koncentrálva végezze feladatát. Hangsúlyozta: 68 éves kora ne ijesszen el senkit, aki fontolgatja, hogy az ő neve mellé húzzon X-et a szavazólapon, mert bizony még bőven bírja energiával.