Pestszentimrén háborús halottjaikra emlékeztek

Írta:  B.Z. 2019.05.28.

A Hősök napja alkalmából május 25-én a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság ismét megemlékezett a két világháborúban elhunyt pestszentimreiekről.


A téren közös emlékhelyet alkotó két emlékmű közül idén a II. világháborús márványfalnál idézték fel a múltat a rendezvény résztvevői.
Pándy Tamás a Hősök terén adakozásból felállított I. Világháborús emlékmű egyediségéről beszélt. Az idén születésének harmincadik évfordulóját ünneplő Széky Társaság elnöke elmondta, hogy erre az emlékműre 1943-ra sikerült összegyűjteni helyi közadakozásból a pénzt, így egyedülálló módon elkészültekor a II. Világháborúban addig elesett hősök nevei is rákerültek.
A Széky Társaságnak ugyancsak a pestszentimreiek pénzéből sikerült a II. Világháborúban elesetteknek 1992-ben emléket állítani. Ezen az emléktáblán megörökítették a háború civil áldozatainak neveit, majd néhány évre rá a katonai hősök neveit is a márványra vésték. A Hősök terén található két emlékművet – amely így egy kegyeleti emlékhelyet alkot – minden évben felváltva koszorúzzák.
– Szeretnénk ezt a hagyományt tovább folytatni, mert akik neveit az emlékhely őrzi, azok a legdrágább kincsüket, az életüket áldozták – tette hozzá Pándy Tamás.

Hősök napja 2

Hősök napja 0

Hősök napja 4


A megemlékezés és a hála virágait, koszorúit helyezte el az emlékmű talapzatán Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata nevében dr. Lévai István Zoltán alpolgármester, a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság nevében az intéző bizottság elnök-helyettese és tagja, dr. Mayer Lajos és Németh Tiborné, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat nevében Bauer Ferenc, az önkormányzat elnöke, a Vasvári Pál Polgári Egyesület nevében Monostori Attila vezetőségi tag, a Pestszentimrei Közösségi Ház képviseletében Ódor Katalin igazgató, a pestszentimrei óvodák részéről az óvodavezetők, valamint azok a helyiek is tisztelegtek a hősök előtt, akik fontosnak tartották az eseményt és elhozták virágaikat a két háborúban elhunytak emlékhelyéhez.