Por nélküli várost!

Írta:  K.Gy. 2019.10.10.

Gyorsan fogynak a maradék földút-szakaszok a kerületben. Újabbat aszfaltoztak le október elejére Almáskertben.

Nem a Budapesti Útépítési Program az egyetlen olyan fővárosi projekt, amely a XVIII. kerületből indult útjára: 2013 őszén Ferihegyen kezdődtek meg Budapest átfogó csatornázási programjának munkálatai, és két évvel később itt is adták át az utolsó lefektetett szakaszt. Egészen addig Pestszentlőrinc-Pestszentimre volt az egyik olyan kerület, ahol a leghosszabb csatornaszakasz hiányzott a fővárosban.
A főváros saját területén 2022-re minden földutat szeretne felszámolni, és bár az aszfaltozás nélküli útszakaszok tekintetében nem olyan a helyzet, mint amilyen a csatornaszakaszok hiányában volt, a Budapesti Útépítési Program is itt kezdődött el július elején. Ennek oka, hogy az ezirányú fejlesztésekre kiírt kormányzati pályázati források megszerzésében Pestszentlőrinc-Pestszentimre volt a legaktívabb.
– Az első pályázati körben az önkormányzat több mint 20 kerületi földút-szakasz aszfaltozását tervezte – magyarázta Lévai István Zoltán alpolgármester október 9-én Almáskertben, ahol Ughy Attila polgármesterrel közösen a Szántás utca Kerékvágás utca és Alacskai út közötti megújult szakaszának átadásán vett részt. – A terv majdnem sikerült: csaknem húsz, vagyis 18 utcaszakasz burkolásához sikerült forrást nyerni. Az önkormányzat természetesen azon dolgozik, hogy 2022-re a kerületben se maradjon egyetlen méter földút sem.
Mint azt az alpolgármester elmondta, a kerületiek üdvözölték a beruházást, amelyhez az önkormányzatnak csak a pályázati önrészt kellett biztosítania.
– Elsősorban az érintett utcák lakói örültek – mondta –, de az adott városrészek, sőt az egész kerület polgárainak jobb, komfortosabb érzés, hogy egy fejlődő, a korszerű igényeknek megfelelő városrészben élhetnek.

szantas1

szantas2

szantas3