Jobb, ha szebb a forduló

Írta:  2019.03.05.

Hamarosan megújul a Benjámin utcai autóbusz-végállomás.

Fontos szerepet tölt be a pestszentimreiek életében két buszjárat: a 184-es és a 284E. Ezek adnak közvetlen kapcsolatot a kőbánya-kispesti csomóponthoz, vagyis ezekkel érhető el a metró és a vonat is. Ugyanakkor a kerület külsőbb részeiben élők ezekkel a járatokkal érhetik el Pestszentimre központját, Pestszentlőrincen a Szarvascsárda téri csomópontot, a Thököly úti sportcentrumot és a temetőt is. Nem kell statisztika ahhoz, hogy lássuk: sokan és gyakran veszik igénybe ezeket a járatokat.

Fontos, de öreg

– Valóban fontos ez a két járat, amelyek végállomása a Benjámin utcai buszfordulóban van – mondta Csabafi Róbert, a körzet önkormányzati képviselője. – Mi, itt élők, örülünk, hogy az önkormányzat megértette a kérésünket, és saját beruházásának köszönhetően a végállomás végre levetkőzi külvárosias, kopottas jellegét.

VAA 5556 copy
Való igaz, a buszforduló fölött eljárt az idő, egyáltalán nem kelti egy XXI. századi közlekedési csomópont benyomását. A várókabin elavult, a járdák felülete elöregedett, és a zöldfelület is frissítést igényel. Nagyobb gond, hogy a világítás korszerűtlen, tehát, aki a hosszú téli estéken itt várakozik, vagy innen indul haza, nem érzi biztonságban magát. És van még egy gond: bővebb esőzések idején a területen meggyűlik a víz, ami kellemetlen az utazóközönség számára.
– A tervek szerint a mostani átalakítás valamennyi problémát megoldja – magyarázta Csabafi Róbert.

Világítást is kap

Az önkormányzat 2011 óta sok figyelmet fordított Pestszentimre megújítására: abban az évben kezdődött el a városközpont modernizálása, a budapesti csatornázási program végeztével magára vállalta számos út teljes felületű helyreállítását, állandó piacot létesített, megújultak játszóterek, parkok, folyamatosan végzi a földutak leburkolását, és jelenleg folyik annak a nagy beruházásnak az ütemezése, amelyik a vasútállomás környékét korszerű közlekedési csomóponttá alakítja, s egyben megoldást kínál a településközpontban érzékelhető és növekvő parkolási problémákra is.
A Benjámin utcai buszforduló megújítása tulajdonképpen ennek a Pestszentimre modernizálását célzó tervnek a kiterjesztése.

VAA 5569 copy
Mint arról az önkormányzat a Városképet tájékoztatta, a beruházás során 3567 négyzetméter területet rendeznek. Talán a legfontosabb hír az, hogy a kitöredezett, meggyűrődött járdákat felújítják, ahol pedig nincs is járda, oda építenek. A végállomás kap egy új buszvárót, és utcabútorokat helyeznek ki a területre, hogy a várakozás kényelmesebb legyen. Frissül a zöldfelület: évelőket és lombos fákat ültetnek ki, az ágyásokba virágokat ültetnek.
A tájékoztatás szerint három további problémát is megoldanak: a felgyülemlő víz elvezetését, amivel párhuzamosan öntözőrendszert is kialakítanak a növények táplálásához. Végül, de nem utolsósorban: a buszforduló és környezete világítást is kap.