Nem lett kevesebb

Írta:  Róth Ferenc 2019.02.20.

Minden felekezetnek jut önkormányzati támogatás 2019-ben is.

Az önkormányzat képviselő-testületének december 13-i ülésén elfogadták a kerület 2019-es költségvetését. Szarvas Attilát, az egyházi ügyekért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, hogy az egyházaknak mennyi pénz jut ebből, s mire fordítják a forintokat.

VAA 3252 copy

– Kezdjük a lényeggel, a forintokkal, mert a hiten túl pénzre is szükség van ahhoz, hogy betöltsék a szerepüket, szolgálják a híveket.
– A „lényeg” előtt hadd mondjam el, hogy az egyházak segítése, támogatása mindig is fontos feladata az önkormányzatnak, mert tisztában vagyunk azzal, hogy forintok nélkül nem lehetnek működőképesek, nem tölthetik be a szerepüket. Mivel, úgymond, saját tőkéjük nincsen, természetes, hogy feléjük fordulunk, amikor összeállítjuk a költségvetést.

 

Mindenkire figyeltek


– Akkor, ha lehet, konkretizáljuk, forintosítsuk az összegeket…
– A két városrészben működő 23 egyházat 14 millió forinttal segíti az önkormányzat.
– Vajon hogy viszonyul ez a tavalyi támogatáshoz?
– A legfontosabb az, hogy egyetlen forinttal sem csökkent a juttatott összeg. Ez egy költségvetésnél örömteli, hiszen egyre több helyre kellenek a forintok. A lényeg az, hogy az idén is 14 milliót tudunk biztosítani.
– Jutott mindenkinek?
– Igen, s ez is pozitívum, mert egyik egyház sem mondhatja, hogy nem figyeltünk rá.

 

Óvatos nyújtózkodás


– Minden bizonnyal olyan dolgokra kérték és kapták a pénzt, amelyek valóban szükségesek.
– Erről meg is győződtünk, s ennek értelmében mondom, hogy a pénz mintegy 80 százaléka felújításra kellett, a maradék 20 százalékot pedig eseményekre, programokra kérték, ami az egyházak működésének egyik fontos pillére, mert ezáltal is ott tudnak maradni a homloktérben, a hívek között. Az önkormányzat a benyújtott pályázatok alapján döntött a juttatásokról.

A kerületi „csapat”

Agapé Gyülekezet, Pestszentlőrinc-Ganzkertvárosi Református Egyházközség, Pestszentimrei Református Egyházközség, Pestszentimrei (Szent Imre) Római Katolikus Plébánia, Pestszentlőrinci (Árpád-házi Szent Margit) Római Katolikus Plébánia, Pestszentlőrinci (Mária Szeplőtelen Szíve) Főplébánia, Pestszentlőrinc-Havannatelepi (Szent László) Római Katolikus Plébánia, Pestszentlőrinc-Csákyligeti Szent József Plébánia, Pestszentlőrinc-Erzsébettelep (Szent Erzsébet) Római Katolikus Plébánia, Pestszentlőrinc-Miklóstelep (Szent József) kápolna, Pestszentlőrinc-Szemeretelep (Szent István király) Római Katolikus Plébánia, Budapesti Zsidó Hitközség Kispest-Pestszentlőrinc körzete, Hetednapi Adventista Egyház Pestszentlőrinci Gyülekezete, Jehova Tanúi 11. számú Egyházkörzete, Pünkösdi Teológiai Főiskola, Pestszentimrei Baptista Gyülekezet, Pestszentlőrinc Erzsébet-Bélatelepi Református Egyházközség, Pestszentlőrinc Kossuth Téri Református Egyházközség, Pestszentlőrinc- Szemeretelepi Református Egyházközség, Pestszentlőrinci Baptista Gyülekezet, Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség, Pestszentlőrinci Unitárius Egyházközség, Magyarországi Kopt Ortodox Egyház.


– Azt mondta, hogy az igényelt összeg 80 százaléka az „otthonok” állagának megőrzését és felújítását szolgálja. Nyilván nem olcsó munkákról van szó…
– Nem bizony, így aztán, ha igyekszünk is teljesíteni a kéréseket, nem nyújtózkodhatunk vég nélkül.
– De vajon van olyan felekezet, amelyik mégis elégedetlen?
– Azt, hogy végül melyik felekezet mennyire elégedett a támogatással, tőlük kell megkérdezni. Mi a lehetőségekhez mérten mindegyiknek igyekeztünk a maximumot adni és hozzájárulni a működéséhez.

 

A Kossuth tértől a kertvárosig


– Kik voltak a kedvezményezettek?
– Nem kedvezményezettségről van szó, sokkal inkább igényekről, szükségről. Ezek alapján nyolc templomot lehet kiemelni, amelyek mindegyike komoly munkába, fejlesztésbe vágott, illetve vág. A Kossuth téri reformátusok temploma, a Szent László katolikus plébániatemplom, a pestszentimrei baptista felekezet imaháza, a havanna-lakótelepi Agapé Gyülekezet imaháza, a Szent Imre-templom, a Szent István király-plébániatemplom, s nagyobb összeg jutott a ganzkertvárosi református templomnak is.

VAA 3731 copy