Első kör: nem fertőzött a holland férfi

Írta:  sajtóközlemény 2020.03.11.

 

Amit tudni kell a XVIII. kerületben a koronavírus kapcsán kialakult helyzetről.

Az elmúlt napokban sokféle hír látott napvilágot, sokféle hír keringett az interneten, legfőbbképpen a szociális oldalakon. Ez a cikk összefoglalásul szolgál az eddig történtek illetve a várható intézkedések kapcsán.
Amit tudni lehet a XVIII. kerületi holland származású férfi állapotáról, hogy az első vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak, ennek ellenére az orvosoknak még szükségük van egy-két napra, hogy teljesen megbizonyosodjanak arról, hogy a férfi nem fertőzött. A szóban forgó személyt jelenleg a Szent László Kórházban tartják karantén alatt.
A férfi közvetlen családtagjai jól vannak, koronavírusra utaló tünetek, nem jelentkeznek rajtuk. Ennek ellenére a következő hetet otthonukban elkülönítve töltik és jövő hét után a közegészségügyi központ engedélyével, orvosi igazolással mehetnek majd újra közösségbe.
Az esetben érintett óvodát teljeskörűen és a HACCP szigorú előírásait aprólékosan betartva, fertőtlenítették. Az intézmény a megszokott módon üzemel. A biztonság megerősítése érdekében kézfertőtlenítők kerültek kihelyezésre.
Az iskolák nem az önkormányzat fenntartásába tartoznak, így döntések hozatalára sincs jogköre. Jelenleg az iskolák is a megszokott ütemben üzemelnek. A kézfertőtlenítők az óvodákhoz hasonlóan kihelyezésre kerültek. A Dél-pesti Tankerületi Központ vezetőjével a kialakult helyzetről rendszeresen folytat egyeztetéseket az önkormányzat.
Mint ismeretes az önkormányzat elővigyázatosságból kifolyólag már pénteken lemondta az elmúlt hétvégére tervezett valamennyi programjait a fenntartásában lévő közművelődési és sportlétesítményben, ezt az intézkedést most egész hétre kiterjesztésre került.
A Városgazda tájékoztatása szerint a kerületi uszodákban működő fertőtlenítő rendszer teljes mértékben megfelel a jelenleg érvényben lévő, szigorított egészségügyi előírásoknak, emellett a Városgazda megemelte a fertőtlenítő takarítások számát is, ezért az uszodák bezárása jelenleg nem indokolt.
A szigorítások március 15-ig biztosan érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy a március 13-ra szervezett kerületi koszorúzási ünnepség és a hozzá tartozó kiegészítő programok lemondásra kerülnek. Elmarad a pestszentimrei Bányai Júlia utcában tervezett megemlékezés, és a március 15-re szervezett hagyományos Imre-Lőrinc futóverseny is.