Le a hulladékszigetekkel!

Írta:  B.Z. 2020.01.21.

Fel akarja számolni az önkormányzat az ideiglenes szemétlerakásokat, amelyek rendszerint a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén keletkeznek.


Évek óta rontja a városképet a hulladékgyűjtő szigetek környezetét jellemző illegális hulladéklerakás, ami miatt az érintett helyeken lakók is rendszeresen panaszkodnak. Bár nem az ő feladatuk lenne, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai rendszeresen összegyűjtik a szigeteknél kidobott hulladékot, kommunális szemetet – sokszor a lomtalanítás körébe tartozó anyagokat –, ami pluszköltség és -energia, ezért az önkormányzat a gyűjtőszigetek megszüntetésétől várja a megoldást.

20191209 095217 copy
Az egyik legszembetűnőbb helyen, a Baross utca és a Margó Tivadar utca kereszteződésénél lévő szelektív hulladékgyűjtő sziget környéke évek óta elhanyagolt benyomást kelt az idehelyezett szeméthalmok miatt. Az eset nem egyedi, több helyen gondot okoz az, hogy sokan nem megfelelően használják a szelektív lerakókat. Ezt az állapotot kívánja megszüntetni az önkormányzat kerületszerte.
– Évek óta probléma van ezekkel a hulladékszigetekkel, amelyek okafogyottá is váltak, hiszen most már minden háztartásban külön gyűjtjük a papírt, a műanyagot és a fémet. Ezért nincs különösebb értelme annak, hogy ide is, oda is vigyük a szemetet. Azt tudni kell, hogy a szóban forgó hulladéksziget mellett van egy térfigyelő kamera, amelyet azért szereltettünk fel, hogy lehessen látni, be lehessen azonosítani azokat, akik törvénytelen módon raknak le ide szemetet, s meg is tesszük a feljelentést, amennyiben ilyet észlelünk, mert azt gondoljuk, hogy a XVIII. kerületnek is be kell állnia azoknak a kerületeknek a sorába, amelyekben rend van – mondta Szaniszló Sándor polgármester.
Az önkormányzat célja az, hogy fél éven belül az összes hulladékszigetet felszámolják a kerületben, amit mihamarabb kezdeményeznek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél.