Négy iskola tornatermét újítják fel

Írta:  B.Z. 2020.02.05.

Közvetlen uniós forrásra pályázik Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata.

Az önkormányzat képviselő-testületének rendkívüli ülésén úgy alakult, hogy valamennyi határozatot egyhangú szavazással fogadták el a képviselők.

VAA 3126 copy


Több sürgős döntés is indokolta a képviselő-testület január 30-i rendkívüli ülésének összehívását. Az egyik ilyen egy hozzájárulási nyilatkozat kiadásának közelgő határideje volt. A nyilatkozatról szóló döntés lehetővé teszi, hogy a Teniszport.hu Sportegyesület pályázzon a Thököly út 5. szám alatt működő teniszklub további infrastrukturális fejlesztéséhez szükséges forrásra.


Tenisz és foci


A Magyar Olimpiai Bizottság a 2013–2020 közötti sportágfejlesztési koncepciója alapján 16 kiemelt sportág szövetségét támogatja a központi költségvetésből. A Magyar Tenisz Szövetség 2020. évi fejlesztései között e keretből kívánja pénzügyi támogatásban részesíteni a Teniszport.hu Sportegyesületet mint kedvezményezettet.

Thököly úti tenisz VAA


Az egyesület a támogatási összegből infrastruktúrájának a fejlesztését, a klub épületének külső-belső felújítását, a sportburkolatok cseréjét, az automata öntözőrendszer kialakítását és a világítás korszerűsítését kívánja megvalósítani. A támogatási szerződés alapján a beruházásra az egyesület 17 millió forintot kap, így a fejlesztés az önkormányzat költségvetését nem terheli. A nyilatkozat kiadásáról szóló határozatot a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta.
Ugyancsak sportcélú kérdésben döntöttek a képviselők, megtárgyalva az MLSZ-pályákról szóló javaslatot. Ennek alapján a kerület részt vesz a Budapest Pályaépítési Programban, nyilatkozva arról, hogy amikor az önkormányzat megszerzi a kijelölt ingatlanokon létesülő sportpályák üzemeltetésének jogát, azok fenntartását, karbantartását, üzemeltetését 15 évig vállalja.

 

Rodinggal együtt


Szintén teljes egyetértésben hagyták jóvá a képviselők azt a javaslatot, miszerint Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a kerület németországi testvérvárosával, Rodinggal közösen nyújtson be pályázatot az Európa a polgárokért elnevezésű programra. Roding városával 2006-ban kötött testvérvárosi megállapodást az önkormányzat, s ennek alapján évek óta sikeres az együttműködés. A két önkormányzat vezetői nemrégiben tartott találkozójukon kinyilvánították, hogy kiemelt közös feladatuknak tekintik a testvérvárosi kapcsolatok továbbfejlesztését. A pályázatot szeptember 1-jéig lehet benyújtani, és a támogatás összege akár 25 ezer euró is lehet.

Roding


Arról is döntött a testület, hogy az önkormányzat részt vesz a Magyar Kézilabda Szövetség Országos Tornaterem Felújítási Program VI. ütem című pályázatán. A program szerint négy kerületi általános iskola – az Eötvös Loránd, a Kassa utcai, a Kondor Béla és a Vörösmarty Mihály iskola – tornaterme újulhat meg részben saját, részben központi forrásból.


Horizont 2020


Megtárgyalta a képviselő-testület az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014–2020 között meghatározó Horizont 2020 elnevezésű projektben való részvételt is. A pályázatra, amelynek fő célja uniós szintű Városi Levegőminőség Központ kialakítása, közvetlenül Brüsszeltől lehet forrást nyerni, és a megvalósítása várhatóan három-négy évig tart. A költségekre elnyerhető összegből a projektpartnerként közreműködő önkormányzat 200–300 ezer euróhoz juthat.
A városházi ellenzék azzal a módosító indítvánnyal szavazott igennel, hogy a projekt állásáról a kerület vezetése rendszeresen beszámol a testületnek. Mivel az előterjesztő elfogadta a javaslatot, ebben a napirendi pontban is egyhangú döntés született.