Elfogadták a Honvédség felajánlását

Írta:  B.Z. 2020.05.14.

A honvédség segített a Somogyi szociális szolgálat épületének fertőtlenítésében.

A járványügyi veszélyhelyzet második hónapjában a XVIII. kerületi önkormányzat elfogadta a Magyar Honvédség megelőző fertőtlenítésről szóló felajánlását, amelyet a Somogyi László Szociális Szolgálat gondozóházában örömmel fogadtak.
A magunk élményeiből is tudhatjuk, hogy eddig soha nem tapasztalt, különös körülményeket teremt a járvány. A személyes kapcsolatok, a társasági élet örömeitől is meg vagyunk fosztva azzal, hogy csupán a legszükségesebb esetekben tanácsos kimozdulni otthonról, s nem találkozunk idősebb családtagjainkkal és barátainkkal. Ennél is sivárabbá válhattak azoknak az idős embereknek a hétköznapjai, akiknek esetleg már családtagjaik sincsenek, de ha vannak is, most tőlük elzárva töltik a napjaikat egy otthonban.

Fertőtlenítés 05.11 SomogyiLGondozásikp KJ 10 09

Fertőtlenítés 05.11 SomogyiLGondozásikp KJ 10 04


A gondozóházban főként idős kerületi lakosoknak nyújtanak két-, három- és négyágyas szobákban átmeneti időre elhelyezést. Olyanoknak, akik valamilyen okból az otthonukban időlegesen nem képesek gondoskodni magukról.

 

Önkormányzati küldöttség

 

Kivételes alkalom volt az intézmény veszélyhelyzet idején megszokott életében, amikor a gondozóházat önkormányzati küldöttség kereste fel, és egy gyümölcskosárral ajándékozta meg a lakókat. A látogatók között volt Szaniszló Sándor polgármester, Ferencz István alpolgármester és a kerület vendégeként Gyurcsány Ferenc is, akik – amennyire a maszktól és az egyéb védőfelszereléstől ez lehetséges volt – elbeszélgettek a gondozottakkal.

 


Bálint Ramóna elmondta, hogy a gondozóház harminc ember befogadására képes, de jelenleg csak huszonöt vendége van a háznak. Az intézményvezető szerint az öt üres férőhely most jól jött, mert így három izolációs szobát tudtak kialakítani arra az esetre, ha valaki elmegy kórházba. Visszatérve ugyanis itt a szabályoknak megfelelően két hétre elkülöníthetik. A járványhelyzetben minden óvintézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a bentlakók ne érintkezzenek kinti személyekkel.
Az udvaron tartózkodtak, így elkülönítetten, a napsütést élvezve kellemesen töltötték el a gondozottak azt az időszakot is, amikor a kerületi önkormányzat és a gondozóház vezetője elfogadta a Magyar Honvédség felajánlását, miszerint megelőző fertőtlenítést végeztek az idősek otthonában. Megelőző intézkedésről volt szó, hiszen fertőzött szerencsére nincs az épületben.