Közösségi költségvetést terveznek

Írta:  Gyuricza Péter 2020.02.24.

24 milliárd forintból gazdálkodhat a kerület.


Pestszentlőrinc-Pestszentimre 2020-ban 24 milliárd forinttal gazdálkodhat. A helyzetet jól érzékelteti, hogy a kiadási főösszeg tíz évvel ezelőtt is ennyi volt. A képviselők nem terveznek presztízsberuházásokat. A kerület előző vezetése által megkezdett fejlesztéseket befejezik, de a legfontosabbnak a működőképesség megőrzését tartják. A képviselő-testület hamarosan dönt az idei költségvetésről. Erről kérdeztük az előkészítő munkát irányító Kőrös Péter alpolgármestert.

VAA 0133

– Amikor költségvetésről beszélünk, az jut eszünkbe, hogy annak vannak vesztesei meg nyertesei, vagy mondhatom úgy is, hogy vannak prioritásai. Melyek ezek?
– A legfontosabb prioritás az, hogy a kerület működőképességét megőrizzük. Ez csak a Városgazda esetében egymilliárdos konszolidációt jelent, ami nagyon jelentős tétel. Tavaly elkezdtük ezt a folyamatot, idén folytatni kell. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a terület valójában az egyik nyertese lesz a költségvetésnek, hisz a városüzemeltető cég felel a lakosság által érzékelhető önkormányzati feladatok többségéért.
– Vagyis a polgárok egy lakhatóbb, komfortosabb kerületben érezhetik magukat?
– A konszolidáció a kerület által nyújtott szolgáltatások színvonalának a folyamatos emelkedésével fog járni. Ezzel párhuzamosan most azon dolgozunk a kerületben érintett fővárosi cégekkel, például az FKF Zrt.-vel hogy összehangoljuk a tevékenységüket, eddig ugyanis ilyen sem volt.
– Lehetnek akár a kormánnyal közös fejlesztések is?
– Ebben ma még nem lennék optimista, de bízunk benne, mert vannak ennek előjelei, mint például a Gyömrői út tervezése. Már sokszor beszéltek róla, sokszor megígérték, de soha nem történt semmi. A Gyömrői út fejlesztése érdekében az önkormányzat vezetése az elmúlt hetekben sok egyeztetést folytatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Gyömrői út egy új főútja lesz a kerületnek.

Nem lesz „látványpékség”

– Az önkormányzatnak mi a filozófiája? Az, hogy néhány kiemelt dolgot építsen, vagy sok apró, de látható dolgot csináljon, amire ugyanúgy elmegy a pénz?
– Az igazság a kettő között van. Őszintének kell lenni, mert a választóink ezt várják el tőlünk. Az önkormányzat megörökölt anyagi helyzete siralmas. Ilyen helyzetben csodát ígérni szélhámosság lenne. Felelősen azt tudjuk mondani, hogy azokat a forrásokat, amik eddig olyan helyre mentek, amivel nem értettünk egyet, a közösség számára fontos célokra csoportosítjuk át. Ennek egyik első eleme, hogy több száz millió forinttal kevesebbet költünk a kerületiek adóforintjaiból propagandára. A felszabaduló pénzt pedig az alapszolgáltatásokra csoportosítjuk át, amelyek a lakosság érdekeit szolgálják. Tehát legyenek tiszták a közterületeink, legyenek jobb minőségűek az útjaink. Ami pedig a látványberuházásokat illeti, ezekben nem hiszünk, ugyanakkor előrehaladott tárgyalásokat folytatunk annak érdekében, hogy legyenek új bérlakások a kerületben, vagy hogy az Üllői út rehabilitációja induljon el. Ez, ha úgy tetszik, nevezhető látványpékségnek, de mi abban hiszünk, hogy ez a normális működés.
– Van kiemelt terület a költségvetésben?
– Az idei költségvetés legnagyobb kihívása az, hogy az örökölt beruházásokat be tudjuk fejezni. Ilyen a Fáy utcai projekt, a havanna-lakótelepi piacépítés, Pestszentimrén a gyermekorvosi rendelő vagy a Lőrinci Sportcsarnok beruházása. Ez nagyjából ki is meríti a költségvetés lehetőségeit.
– Mekkora büdzséről beszélünk?
– A kiadási főösszeg 24 milliárd forint. Az arányokat jól mutatja, hogy tíz évvel ezelőtt is ennyi volt, és ebben a mostani 24 milliárdban már benne van a kerületi nagyvállalatokra kivetett adóemelés is.
– De most több bevétel jön majd (talán) az iparűzési adóból.
– Igen, de a korábbi önkormányzat csak 2019-ben 564 millió forint értékben tervezett vagyonértékesítést, tehát lakásokat és telkeket adtak el, a bevételt pedig felélték. Mi ilyennel nem számolunk, tehát nem a vagyonfelélésből szándékozzuk finanszírozni a hétköznapokat. Az adóemelést pedig igyekeztünk úgy megvalósítani, hogy az ne a lakosságot terhelje, hanem azokat a nyereségesen működő vállalkozásokat, amelyek a kerület legnagyobb adófizetői.

Egészségügy, közbiztonság, környezettudatosság

– Az egészségügy területén mit terveznek?
– Befejezzük és őszre átadjuk a pestszentimrei gyermekorvosi rendelőt. Folyamatban van a CT-berendezés helyének kiválasztása, illetve a finanszírozás lehetőségének megteremtése. Mi is küzdünk az orvoshiánnyal. Ismert, hogy a bért nem teljesen az önkormányzat biztosítja, ezzel együtt a saját költségvetéséből ad praxistámogatást. Tavaly év végén sikerült jutalmat fizetni a szakrendelőkben dolgozóknak, azt már mi gazdálkodtuk ki. Tisztában vagyunk azzal, hogy az önkormányzati intézmények struktúrája leromlott, ezen javítani fogunk. Tehát lesznek olyan fejlesztések az egészségügyben is, amelyek elsősorban az infrastruktúra területén fognak javulást eredményezni. Itt az állam a szolgáltatás megrendelője és a finanszírozó is, mi nem tudjuk a végtelenségig pótolni azokat a milliárdokat, amiket a kormány stadionokra, a Mátrai Hőerőmű visszavásárlására meg dél-amerikai egyházak támogatására költ az egészségügy helyett.
– A közbiztonságra többet fordít az önkormányzat?
– Kamerafejlesztés lesz, és a meglévő berendezések műszaki állapotát javítjuk. Ugyanakkor a kerületi közbiztonsággal kapcsolatos koncepció átértékelése folyik, ebben idén döntéseket fogunk hozni. Fontos, hogy a lakosok tudják, a kerületben illegálisan elhelyezett hulladék eltávolítására több mint százmillió forintot költünk, pedig ez legalább részben megspórolható lenne, ha az elkövetőket tetten tudnánk érni. Ebben határozott lépéseket fogunk tenni.
– A környezettudatosság hogy olvasható ki a költségvetésből?
– Egyrészt a képviselő-testület decemberben elfogadott egy előterjesztést, amelynek alapján felülvizsgáljuk, hogy az önkormányzat cégeinél és intézményeinél hogyan lehet kivezetni az egyszer használatos műanyagokat a mindennapi életből. Másrészt az önkormányzat által évente kétszer, húsvétkor és karácsonykor szervezett csomagosztáskor kizárólag környezetbarát csomagolást fogunk alkalmazni. Lebomló műanyag zacskók lesznek, plusz minden csomag tulajdonosa fog kapni egy bevásárlóhálót, amivel arra ösztönözzük a lakosokat, hogy ne az egyszer használatos műanyag zacskóban vigyenek haza zöldséget, gyümölcsöt, hanem ilyenben. Polgármester úr egyeztetett a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetőjével, és abban állapodtak meg, hogy meg fogják szüntetni a kerületi erdők gazdasági hasznosítását. Tipikus példa a környezettudatosságra a Kondor Béla sétány, ahol csak akkor vágunk ki fákat, ha ennek szükségességét alátámasztják a műszeres vizsgálatok, és a helyükbe várostűrő fákat ültetünk, ráadásul ebbe a lakosságot is bevonjuk.

– Lesz-e a költségvetésben valami eredeti?
– Talán az, hogy közösségi költségvetést tervezünk, vagyis bevonjuk a lakosságot a költségvetési rendelet bizonyos részeinek végrehajtásába. Körzetenként közösségi mikroszavazást szervezünk majd, amelyen bizonyos keretösszegről az ott élők közösen eldönthetik, hogy az adóforintjaikat járdára költsék, vagy a játszóteret újítsák fel belőle.