Népszerű a lakóhelyünk

Írta:  K.Gy. 2019.01.23.

Egyre többen telepednek le a XVIII. kerületben.

Pestszentlőrincet és Pestszentimrét választották az elmúlt évben a legtöbben azok közül, akik úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak a belső budapesti kerületeknek. De miért épp a XVIII. kerület? Mi a vonzó a betelepülők számára? Lássuk…

VAA 9847 copy

Régi vélekedés, hogy az ingatlan egy biztos befektetés, és bizony a jelenleg tapasztalható trendek azt mutatják, hogy jól döntött az, aki évekkel ezelőtt ebbe fektette a pénzét: az árak ugyanis még mindig emelkednek, különösen a főváros belső kerületeiben.
– Hatszáz-hétszázezer forintos négyzetméterárakkal kell számolni, de a kiemelt helyeken 1 millió 200 ezer is lehet egy négyzetméter – magyarázta az érdeklődésünkre Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Amint a szakember elmondta, ez a fő oka annak, hogy a tágabb értelemben vett belváros lakosai közül sokan döntenek úgy, hogy a kicsi és drága belső lakás árából inkább kényelmes kertvárosi házat vásárolnak.
A Forbes magazin online kiadása december elején ingatlanpiaci elemzést tett közzé, amely szerint a 2018-as év során a legtöbben a XVIII. kerületet választották. Rácz Gyula László elmondta, hogy a saját tapasztalatai hasonlók.

Mennyi az annyi?

A szakember szerint a vásárlók sok tényezőt vesznek figyelembe az ingatlan kiválasztásakor. Az adott lakás, ház ára mellett számít a közösségi közlekedés, elsősorban a metró elérhetősége, az, hogy könnyű legyen autóval közlekedni, parkolni, és hogy a környezet a gyerekek számára is biztonságos legyen.

Jó a közbiztonság

A lakóhely megválasztásakor sokat számít az, hogy milyen a közbiztonság az adott területen. Nos, akik a XVIII. kerületet választják, ebből a szempontból a legjobb választást hozzák meg. A kerületi rendőr-kapitányság minden év elején benyújtja az előző évi munkájáról szóló jelentést az önkormányzat képviselő-testületének, s ezekből hosszú ideje nagyon kedvező mutatók olvashatók ki. 2018 decemberében az önkormányzat a hagyományos év végi jutalmazással köszönte meg a kerületi rendőrök munkáját, Ughy Attila polgármester ekkor jelentette be, hogy a fővárosi összesítés szerint a XVII. és a XVIII. kerületben lettek a legjobbak a közbiztonsági mutatók.


– A vevőink 68–70 százaléka a kertvárosban keres házat, a többiek társasházi környezetben, lakótelepen. Az a tapasztalatunk, hogy a panellakások iránt mindig van kereslet, és most ezek ára is folyamatosan emelkedett (a 30–45 négyzetméteresek ára 16–19 millió forint, a 45–75 négyzetméteresek ára 20–27 millió forint). Ami a házakat illeti, a kerületben 20 és 45 millió közötti áron is lehet családi házat találni, a jobb állapotú vagy új házak, ikerházak 45–60 millió forint között kaphatók, igényesen, extrán felszerelt házat pedig 60 millió forint fölött lehet venni.

Már ismerik

A szakember a beköltözésekkel kapcsolatban egy érdekes összefüggésre hívta fel a figyelmet. Mint cikkem bevezetőjében írtam, általános trend, hogy a belvárosból a kertvárosokba költöznek az emberek, a XVIII. kerületre azonban nem csak ez jellemző.
– Akadt vevőnk az agglomerációból és a lokációból, vagyis a környékről is. Nem ritka, hogy valaki a kerületen belül vagy a szomszédból költözik át. Ez arra utal, hogy sokszor olyanok választják a kerületet, akik ismerik, kedvelik, eleve kötődnek ide.

VAA 9851 copy
Sokat változtak az elmúlt években az ingatlanpiacon a vásárlói igények. Mint azt a Városképnek Kocsis János Balázs szociológus, a BME GTK Szociológia és Kommunikáció Tanszék Társadalmi és Térbeli Kutatások Központjának munkatársa összefoglalta, 2009 és 2016 között a fiatalok számára elsősorban a főváros belső része volt vonzó, valamint az agglomeráció. Az árak drasztikus emelkedése azonban elgondolkodtatta a vásárlókat.

Nem mindegy, hol az üzlet

– Hitelt felvenni egyre nehezebb, hiszen egyre nagyobb önrészt kell előteremteni – mondta a szociológus. – Egy belvárosi ingatlan árában az a 10 millió forint, amit a CSOK-kal nyerni lehet, elhanyagolható összeg, egy kertvárosi ingatlan árában azonban sokat számít.

Ide költöztek a legtöbben

A Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának tapasztalatai alapján 2018-ban a vásárlók körében ezek voltak a kerületben a legkedveltebb városrészek: Bókaytelep, Szent Imre-telep, Ganzkertváros, de népszerűek voltak a Lónyaytelep, a Miklóstelep és a Szemeretelep azon részei is, amelyek távol esnek a főutaktól. Pestszentimrén az Újpéteritelepet és a Kossuth Ferenc-telepet választották sokan, a társasházi környezetben a Lakatostelep bizonyult a legkeresettebbnek.


Kocsis János Balázs szerint az árak mellett az infrastruktúra is fontos tényező.
– Változott a trend, az embereknek ma már nyűg és ablakon kidobott pénz, ha legalább két autót kell mozgatniuk az ingázáshoz. Ezért is népszerűbb ma egy kertváros Budapest peremén, mint az elővárosok. A másik, hogy az emberek megunták, hogy egy kisebb bevásárlásért is a hipermarketbe menjenek, és ott akár egy órát eltöltsenek. Ezt a hétvégére hagyják, hét közben bőven elég, ha hazafelé menet beugorhatnak egy kisebb üzletbe. Ezek közelsége tehát mérvadó.
A szociológus szerint ezt a trendet fejezik ki az újabb ingatlanos hirdetések is.
– Meg lehet figyelni, hogy a kertvárosi ingatlanokat sokszor olyan szlogenekkel hirdetik, mint „kisvárosi környezet”. Az ingatlanvásárlónak tehát ma már igenis számít, hogy minél kevesebb okból kelljen kimozdulnia a lakókörnyezetéből. Az a jó, ha a teljes ellátás helyben adott, talál jó óvodát, iskolát a gyerekeknek, és esetleg még a közelben is dolgozhat. A XVIII. kerület mindezt meg tudja adni egy családnak.

Már Fedák Sári is

Ezt a nézetet erősítette meg Heilauf Zsuzsanna helytörténész, a Tomory Lajos Múzeum igazgatója is.
– A XVIII. kerületben talán az a legvonzóbb, hogy valódi, klasszikus kertvárosa van sok zölddel, madárcsicsergéssel, nyugalommal. Talán az egyetlen városrész, amelyet még nem ért utol az „elzuglósodás”. Nagyon sok kerületben építettek minden telekre többlakásos társasházakat, amelyekben minden lakáshoz csak egy erkély vagy legfeljebb egy zsebkendőnyi zöldfelület tartozik. Ezzel szemben Pestszentlőrincen és Pestszentimrén nagy telkek, családi házak találhatók, van tér, van zöld.
Heilauf Zsuzsanna azt is elmondta, hogy a kerületnek ez a vonzereje nem új keletű.
– Aki a város belseje felől költözik ide, azt szereti meg, hogy a kertvárosi rész falu a fővárosban. Önálló egység, helyben minden megtalálhat, mégis része Budapestnek. Annak idején már Fedák Sári is pontosan ezért vásárolt itt villát.

VAA 9856 copy