Apáról lányaira

Írta:  B.Z. 2018.12.03.

Elmondható, hogy rendhagyó csoportos kiállítás nyílt november 30-án a PIK Galériában, amelyet azonban mégis egy név fémjelez, amely a Kékesi.


A szokatlan résztvevőkkel, „Apáról (fiúra) lányára” – családi album„ címmel megnyílt kiállítás különlegessége abban rejlik, hogy Kékesi György ezúttal nem csak saját grafikáit állította ki a PIK-ben, hanem munkái mellé fogadta általános iskolás korú lányai képeit is. Ez a kísérlet arra mindenképpen jó alkalom, hogy megfigyelhessük, milyen színvonalon képesek rajzolni és festeni a minden bizonnyal gondos rajzképzésre utalt ifjú tehetségek már ennyi idős korukban is.

kek1

kek2

kek3


A kiállítást megnyitó beszédében Katona Gizella köszöntötte a tárlat mindhárom résztvevőjét, Kékesi Györgyöt, Kékesi Laurát és Kékesi Nórát. Mint elmondta, a kiállítás előzetes megtekintésekor furcsán hatottak, hogy színes képek is vannak a falakon, ami egyfajta stílusváltásról árulkodott volna, ám hamar kiderült, hogy e színes képek alkotói a grafikus hetedik és negyedik osztályos kislányai. Képeik megfelelő arányai, harmonizáló színei szemet gyönyörködtetők. Nóra impresszionista hatású Naplemente és Erdőrészlet című képei figyelemre méltóak, akárcsak testvére, Laura munkái, amelyek mély érzelmekről, gondolatokról vallanak.
Kékesi György grafikáival kapcsolatosan elhangzott, hogy ha alaposan megnézzük képeit, akkor nem nehéz rájönni, hogy alkotójuk valójában költő, aki nem szavakkal, metaforákkal és rímekkel fejezi ki magát, mint ahogy azt a nyomtatott költészet művelői teszik, hanem rajzaival. Képeivel elsősorban nem kritizálni, bírálni, nem másképpen értelmezni akar, hanem saját lelki gazdagságából ajándékozni akar – tette hozzá Katona Gizella, aki, mint kiderült, Kékes György egykori általános iskolai osztályfőnöke volt.
A falakról zenészek (Presser Gábor, Somló Tamás, Duke Ellington, Freddie Mercury), színészek (Rutkai Éva, Latinovits Zoltán, Woody Allen, Sophia Loren) tekintenek arra, aki megnézi a kiállítást, de az egyik szegletben az eddigi 007-es ügynökök, a James Bondot alakító filmszínészek portréi is ott sorakoznak, ugyanakkor szociális érzékenységre vallanak például az Idős házaspár, a Homeless, vagy a Míg a halál el nem választ című képek.
A kiállítás november 30-tól december 22-ig tekinthető meg a PIK Galériában hétköznapokon 9-20 óráig, szombaton és vasárnap a rendezvényekhez igazodva.