Szentelt kenyér és ünnepi mulatság

Írta:  B.Z. 2018.08.23.

Hagyományos Szent István-napi utcabállal zárták az ünnepet a kerületiek a Pestszentimrei Sportkastély előtti téren.


Tizenegyedik alkalommal rendezték meg augusztus 19-én Pestszentimrén a kerületi Szent István-napi utcabált, ahol így vagy úgy, népzenére, vagy gépiesebb muzsikára, de minden résztvevőnek táncra mozdultak a lábai. A Sportkastély előtti téren most is ugrálóvár és arcfestés, kürtőskalács, lángos és hamuban sült pogácsa várta a gyerekeket, borpatika, sörsátor és tánc pedig a felnőtteket.

VAA 5698 copy
A hagyományokhoz híven előbb ezúttal is az új kenyéré volt a főszerep. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével közösen idén is megszervezte a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági programját, melynek keretében határon inneni és túli magyar gazdálkodók ajánlottak fel a maguk által termelt búzából, amely megőrölve, kenyér formájában jutott el a hátrányos helyzetű gyermekekhez. Jelképes felajánlásként a XVIII. kerület is kapott egy 3 kilogrammos kenyeret, melynek felszentelését követően Szent István-napi utcabál kezdetén osztottak szét jelképesen a kerületieknek.
Újvári Miklósné, az Együtt Pestszentimréért Egyesület elnöke elmondta, hogy tizenegyedik alkalommal rendezik meg az utcabált, aminek tavalyi jubileumi eseménye emlékezetes volt azzal, hogy csapra vertek egy hordó sört, amit azonban idén nem tudnak megtenni. Mégis szerették volna most is olyan hangulatossá tenni az ünnephez kapcsolódó eseményt, amelyen mindenki jól érezheti magát.
Az egyesület elnöke felidézte azokat az időket, amikor a mai Hősök tere helyén nyári estéken tűsarkú cipőkben ropták a táncot. Ezt a hagyományt igyekeztek feleleveníteni tizenegy évvel ezelőtt, amikor az utcabált hivatalosan elindították. A visszajelzésekből pedig úgy tűnik, hogy az utcabál sikeres eseménnyé vált a kerület életében.

VAA 5586 copy
A hangulat fokozása érdekében idén is jó választás volt a „bemelegítő” néptánc, amelynek során tapasztalt táncosok irányításával gyerekek mutatták be különböző tájegységek táncait. Könczei Árpád zeneszerző, koreográfus elmondta, hogy a szomszéd településen, Gyálon idén megalakult az Arany Gyermektánc Együttes, amely együttesből néhány fiatal táncos jött el bemutatót tartani szatmári táncokból, majd a székelyföldi forgatóst mutatták meg az idősebb táncosok. Felhívta a figyelmet a Pestszentimrei Közösségi Ház szerda esténkénti néptáncoktatására, ahova bárki eljöhet tanulni. A testet és lelket bizsergető zenére beindultak a lábak, és a táncosok invitálására a közönség soraiból is megpróbálkoztak néhányan a székelyföldi és a szatmári csárdás lépéseivel.
Az elmúlt évi tapasztalatoknak megfelelően este nyolc órára egyre inkább megtelt a Sportkastély előtti tér, ahol a DJ Lotters által szolgáltatott zenére szórakozhatott a kerületi közönség, az est fénypontja pedig a késő esti tűzijáték lehetett.