Több parkoló, kevesebb gond

Írta:  K.Gy. 2018.06.22.

Újabb fejlesztést tervez az önkormányzat Pestszentimre központjában.

Fontos lépést tett a pestszentimrei városközpont további fejlesztése érdekében a képviselő-testület, amikor úgy döntött, hogy településrendezési szerződést köt azzal az ingatlanberuházóval, amely a Vasút utca 51–54. alatti területen kíván építkezni. A megállapodás lehetővé teszi, hogy az önkormányzat által régóta tervezett parkolófejlesztés és az ingatlanfejlesztés összehangolva valósuljon meg.

DSC00480 copy

Visszatérő téma az önkormányzat képviselő-testületének ülésein, hogy a parkolási problémák elérték Pestszentimrét is. Ebben a kerületrészben is jellemző – éppúgy, ahogy Budapest más kertvárosaiban –, hogy egy-egy ingatlanhoz kettő vagy több autó is tartozik, és a tulajdonosok nem tudják mindegyiket az ingatlanon belül parkoltatni. A Nemes utca és a Nagykőrösi út metszéspontjának környékére nagyobb nyomás nehezedik, az itteni üzletek és szolgáltatóegységek ugyanis folyamatosan erősebb forgalmat generálnak, ezért itt több parkolóhelyre van szükség. A Vasút utcában tervezett ingatlanberuházás is sürgette egy Pestszentimre központi részére kiterjedő közlekedési hatástanulmány elkészítését, amely megalapozta a településrendezési szerződést. A megállapodás legfontosabb kérdésköre: a forgalmi nehézségek megoldási lehetőségei és a parkolási lehetőségek növelése, csökkentve a lakókörnyezetre kifejtett negatív hatásokat.

Mi készül?

A beruházó megvásárolt négy Vasút utcai telket, és azon olyan társasházat kíván építeni, amelynek a földszintjén üzlethelyiségeket alakít ki és ad bérbe. A városias övezethez igazodó beépítési terv és funkció egyezik az önkormányzat településfejlesztési elképzeléseivel, azonban tekintettel az önkormányzat által tervezett parkolófejlesztésre és a terület forgalmi adottságaira, egyes részleteket fontos volt tisztázni február óta, amióta ez a téma a képviselő-testület napirendjén szerepel. Az egyik ilyen az volt, hogy a létrejövő épület illeszkedik-e a településképbe, a másik az, hogy az üzletek mekkora plusz autóforgalmat vonzanak majd, és az milyen módon kezelhető. Nagyon fontos feltétele volt a megállapodásnak a parkolási igények megfelelő kezelése és a tervezett parkolók zavartalan működése is.

Vonattal a belvárosba

Az önkormányzat célja világos volt: amennyiben sikerül növelni a vasútállomás környékén a parkolóhelyek számát, létrejöhet az a P+R rendszer, amelynek köszönhetően a belvárosba közlekedők szívesen választják a vonatot. Ehhez a vasútállomás körüli telek tulajdonosával, vagyis a MÁV-val is meg kellett egyezni.
A számos tárgyalás és Pestszentlőrinc-Pestszentimre érvényben lévő városrendezési és építési szabályzatának felülvizsgálata lehetővé teszi a megegyezést az ingatlanfejlesztővel, így vélhetően mindenki számára a legjobb megoldás születik. A szerződés értelmében az ingatlanberuházó a tulajdonában lévő Vasút utcai telkeken belül zöldfelületet és járdát alakít ki, s utóbbit átengedi a gyalogos közlekedés számára. Ezzel egy időben az önkormányzat az új épület előtti 105 méternyi utcaszakaszt engedi át, hogy a beruházó a korábbi tervekhez képest jóval több parkolót létesíthessen. Ezeken a helyeken várakozhatnak majd az üzletekbe érkezők, míg a társasházban lakást vásárolók számára bőségesen elegendő parkolót alakítanak ki a saját telken és az épületen belül. Az utca szemközti oldalán, a MÁV tulajdonában lévő területen az önkormányzati beruházásban pedig megvalósulhat a P+R igényeket is kielégítő városi parkoló, amelynek megépítését a közösségi teherviselést részben magára vállaló beruházó is segítheti.
A projekt rengeteg változást hozhat a területen, s egy újabb lépés azon az úton, amely a Pestszentimre-városközpont megújítása projekttel kezdődött 2011-ben, és amely egy kertvárosi jellegét, sajátos hangulatát megőrző, de modern településközpont kialakulásához vezet.