A föltámadás szomorúsága

Írta:  K.Gy, 2016.04.22.

Ady-esttel lépett fel Hobo a Rózsában.

– Hétköznapi ember vagyok. És nekünk, hétköznapi embereknek, az a feladatunk, hogy szeressük és továbbadjuk azokat a gondolatokat, amelyeket az olyan nagy mesterek adtak közre, mint Ady Endre – mondta Földes László Hobo április 17-én a Rózsa Művelődési Házban A föltámadás szomorúsága című estjének végén.

hobo

Az elsősorban bluesénekesként és dalszövegíróként ismert Hobo vonzalma a líra, ezen belül a magyar költészet nagyjainak munkássága iránt közismert. Már a hőskorban szívesen énekelte kedvenc költőinek megzenésített verseit a saját dalai mellett.

Mesterek sora

A világirodalomból Villon versei (Faludy György átköltésében), a magyar lírából József Attila munkái szinte a kezdetektől szerepeltek a Hobo Blues Band repertoárján. A kilencvenes évek elejétől Hobo a rockpódiumoktól elrugaszkodva színházban is próbára tette magát, mégpedig mondott és énekelt versekből, prózákból, naplórészletekből összeállított tematikus estekkel. Az első ilyen a Légy ostoba című József Attila-est volt a Katona József Színházban, s ezt sorra követték az Alan Ginsberg, Mózsi Ferenc, Vlagyimir Viszockij, Jim Morrison, Faludy György műveiből készült összeállítások.

Ady ma is szíven talál

Ady alkotásaiból 2014-ben készített Hobo albumot, majd tavaszra a Nemzeti Színház számára tematikus estet. A műsor az újságíró-költő zseni prózai szövegeit és verseit tartalmazza, amelyeket az előadó hol prózában mond, hol Fekete-Kovács Kornél zenéivel énekel. A gyakorlat már bebizonyította, hogy egy ilyen produkció sikeréhez elég egy mikrofon, egy szék, egy asztal és egy kottaállvány, hiszen a legfontosabb maga a szöveg és az előadó karizmája. Arra, hogy Adynak a mai tinédzsereket is szíven ütő szavai hatásosak legyenek egy színházi térben is, Hobo erős egyénisége és előadói jelenléte a garancia. Mindez megérintette a Rózsa közönségét is ezen a békés vasárnap délutánon.
Ritka alkalom, hogy az előadó olyan közvetlen hangon, szerepéből kilépve szóljon a közönséghez, ahogy azt a cikk elején már idéztem. Hobo a következőkkel egészítette ki a szavait:
– Csodálatos dolog, hogy az irodalom, a vers még ilyen sok embernek fontos. Ez számomra is egy felejthetetlen este volt.
Műsora telt házat vonzott a Rózsába.