Bűnmentes ünnepeket!

Írta:  Gönczöl András 2015.12.23.

Az ünnepek alatt talán kissé engedékenyebbek vagyunk, pedig nem árt odafigyelni, hiszen ilyenkor is számos veszély les ránk.

A közbiztonság iránti igény és annak fontossági sorrendbe állítása szubjektív kategória, de a világ szinte minden országában dobogós helyen végez az elvárt közbiztonság magas szintű biztosítása, ellenőrzése.

oty

– Folyamatosan tekerjük az imamalmot – kezdte a tájékoztatóját Potyondi István rendőr alezredes, a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője. – A bűnmegelőzést segítő folyamatos felvilágosító munkát végzünk, de érdemes ez alkalommal is emlékeztetni az olvasókat arra, hogy mi mindenre érdemes figyelni az ünnepek közeledtével.

Jó tudni

 

– Pirotechnikai eszközök (tűzijáték) csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítási üzletből vagy a forgalmazó raktárkészletéből vásárolhatók.
– Tűzijátékot csak nagykorú személy vásárolhat, december 28-tól 31-ig, a használatuk pedig kizárólag december 31. délután 6 óra és január 1. reggel 6 óra között engedélyezett.
– A fel nem használt vagy hibás tűzijátékot január 5-ig kötelező visszajuttatni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen és költség felszámolása nélkül visszavenni.
– A pirotechnikai eszközöket csak a használati útmutató szigorú betartásával szabad használni!


A boldog, izgalmas, de egyben fárasztó ünnepváró napok során csökkenhet a figyelmünk, a veszélyérzetünk.
– A teljesség igénye nélkül mely bűncselekménytípusokat emelné ki?
– A karácsonyi vásárlások során az értékesebb ajándékok a legnépszerűbbek. A szem előtt „tárolt” értékek, az átlagosnál több magunknál tartott készpénz egyes bűnelkövetői köröknek kihagyhatatlan alkalmat jelent. Két kategóriát emelnék ki: a zsebtolvajlást és a gépkocsifeltörést. A közösségi közlekedési eszközök, az üzletek, a bevásárlóközpontok az átlagosnál zsúfoltabbak. A zsebtolvajok technikája erre a zsúfoltságra is alapoz. Jellemző a csoportos elkövetés. A lökdösődés, a hirtelen kialakuló hangos ramazuri, a tolakodás és az ezzel járó testközelség, testérintés nem mindig a véletlen műve. Egy-egy ilyen esetet követően érdemes ellenőrizni a zsebben, a táskában tartott értékeink meglétét. A téli öltözködés előnye, hogy többrétegű, így az értékeinket a pulóver, zakó, nagykabát alá, több zsebbe szétosztva nagyobb biztonságban tudhatjuk. Pénztárcát sose hordjunk külső zsebben, táska külső rekeszeiben!

Vigyázat!

 

A „tolvajok” számos trükkös megoldással próbálnak kapun belülre kerülni. Bauer Ferenc önkormányzati képviselő egy új trükközési formával szembesült:
– Ismeretlen alakok „önkormányzati ajándék burgonyát hoztunk” szöveggel becsengetve szándékoznak a lakásokba bejutni. Senki, de senki ne nyisson kaput vagy ajtót nekik!
A képviselő emlékeztetett: az önkormányzat a burgonyaosztási akciókat széles körben meghirdetve, idő- és helymeghatározással tartja.


– No de gépkocsifeltörés az év minden időszakára jut...
– Valóban, de nem mindegy, hogy mi mindent tartunk látható helyen. A gyakran az utastérben felejtett értékeinken (mobiltelefon, laptop, női-férfi táskák stb.) túl az ott hagyott frissen vásárolt értékes ajándékaink szinte hívogatják az erre szakosodott bűnözőket. Nyomatékosan arra kérek mindenkit, hogy az értékeiket zárt csomagtartóban helyezzék el, ne hagyják szem előtt. A gépkocsi távirányított lezárását követően győződjenek meg arról, hogy valóban bezárták-e azt.
Potyondi István rendőr alezredes végül békés, bűnmentes karácsonyi ünnepeket és új évet kívánt a Városkép olvasóinak.