Éjjel-nappal figyel és rögzít

Írta:  T.L. 2019.06.19.

Újabb mobil térfigyelő kamerát állított fel az önkormányzat bűnmegelőzési céllal.

Újabb mobil térfigyelő kamerát állított fel az önkormányzat bűnmegelőzési céllal – főleg az illegális hulladékelhelyezés megakadályozására –, amely hasznos eszköz a közlekedési szabályokat be nem tartókkal szemben is. A napelemmel működő mindent látó optikaszem folyamatosan figyel…
VAA 2540 copy
Egyik oldalon közel a rét, a másik oldalon, a buszfordulónál, közel az erdő. Ideális hely a környezetszennyezésre, de szerencsére ez a terület nem arról híres, hogy felelőtlen emberek ideszállítanának szemetet, ám a megelőzés nagyon fontos – mint ahogy a biztonságos közlekedés is. A színhely: a pestszentimrei Dózsa György utca legutolsó háza, ahonnan egyenes út vezet Soroksárra.
Két óra alatt áll az oszlop
A térfigyelés egy újabb rendszerét próbálja ki júniusban az önkormányzat rövid időn belül immár másodszor, ugyanis egy mobil napelemes kamera már február végétől működik a Lőrinci út és a Kettős-Körös utca kereszteződésében, ahol évente mintegy 100 köbméter illegális szemetet és zöldhulladékot raktak le ismeretlenek, amit rendszeresen elszállított a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. és az Erdőgondnokság. A sikeren felbuzdulva – bevált a „figyelő szem” – június 5-én egy újabb oszlopot állítottak fel éjjel-nappal látó kamerával a kerület egy másik pontján, a már említett Dózsa György utcában. Megfigyelhettük azt a szakértelmet, amellyel a Mobilrouter Kft. munkatársai igen rövid idő, mindössze két óra alatt masszívan rögzítettek a földben egy oszlopot – amelyet idegen kezek sem tudnának egykönnyen eltávolítani –, ráépítve a kamerát, illetve a napelemet, amely azonnal megkezdte működését.
Élesen lát a forgó kamera
A Mobilrouter Kft. műszaki igazgatója, Bódy István végig figyelte a munkálatokat – közben pár szót váltott a villámlátogatást tevő Ughy Attila polgármesterrel –, és ha kellett, instrukciókat adott, bár a tapasztalt szakemberek pergőn dolgoztak. Hihetetlen, hogy egy többméteres oszlopot ilyen gyorsan úgy lehet rögzíteni és „feldíszíteni” napelemmel, kamerával, hogy olyan stabilan áll, mintha be lenne betonozva – pedig „csak” a földbe van csavarozva. Ahhoz képest, hogy a mobil kamerarendszer viszonylag új konstrukció, mégis igen stabil megoldásnak tűnik.
– Nagy előnye, hogy bármikor bárhol felállítható, és jóval gyorsabban, mint egy fix telepítésű kamera – tájékoztatott Bódy István. – És persze olcsóbb is! Ha szükséges, innen az áttelepítés sem kerül hosszabb időbe… A havi ingyenes tesztidőszak után dönthet úgy az önkormányzat, hogy marad vagy nem a kamera, illetve hogy bérli vagy megvásárolja. A február végén telepített kamera a jelek szerint bevált, mert azóta is a helyén van. Más kerületben is hasonló a tapasztalat, például a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén, ahol gyakran nem a rendeltetésének megfelelően használják a lerakót.
A kamera forgatható, és a képe ráközelíthető az adott helyre, élesen lát, és rögzíti a szabálytalankodókat.
Visszatartó erejű
A mobil kamera telepítését Péter Norbert, az önkormányzat környezetvédelmi ügyintézője is nyomon követte, aki lapunknak elmondta, hogy az itt készült képek befutnak a helyi közterület-felügyeletre, ahol folyamatosan nézhetik a történéseket, a forgalmat, és ha szükséges, vissza is nézhetik a felvételeket.
– Az a tapasztalat, hogy ezek a kamerák mindenütt visszatartó erővel bírnak – tette hozzá.
Lévai István Zoltán alpolgármester is a helyszínen győződött meg arról, hogy jó helyre került a kamera.
– Ez itt egy nagy forgalmú útszakasz, a kerület egyik bejövő-kimenő pontján vagyunk Soroksár felé, ezért is gondolom úgy, hogy jó helyen áll ez a kamera, ami a közbiztonságot is szolgálja, segítve a rendőrség munkáját – mondta. – Ez egy igazi csomópont, nagy tehergépjármű-forgalommal, és a buszforduló is itt van. Bízom benne, hogy beválik a mindent látó optikaszem.