Védd a bringád, hogy visszakaphasd!

Írta:  B.Z. 2019.07.04.

Ismét ingyenes regisztrációt szervezett július 3-án a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága.


Magyarországon több mint 10 ezer kerékpárt lopnak el évente, amelyek nagy része azonosítatlan, így ha a rendőrség meg is találja, ritkán tudja visszaszolgáltatni a tulajdonosának. Néhány lopott kerékpár minden évben megkerül, de ha nincs nyilvántartva, nem tudják, ki a gazdája, tehát nincs kinek visszaadni őket. Ám van megoldás annak érdekében, hogy minél kevesebben járjanak hasonló módon…

VAA 4161 copy
A BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányságának munkatársai július 3-án is várták a kerékpár-tulajdonosokat az ingyenes BikeSafe-regisztrációra. Mint azt Kovács Valentina címzetes rendőr főtörzsőrmester a helyszínen elmondta, a regisztráció során matricával is ellátják a kerékpárt, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a bicikli már szerepel a rendőrség nyilvántartásában. A közlekedési segédelőadó hozzátette: ez ugyan lopás ellen nem véd, de ha például egy házkutatás során előkerül a bringa, akkor a rögzített vázszáma alapján meg tudják állapítani, hogy kinek a tulajdona, kihez juttassák vissza.
A XVIII. kerületi Rendőrkapitányságon minden hónapban szerveznek legalább egy ilyen ingyenes akciót, de a nagy rendezvényeken is várják azokat, akik ilyen módon kívánják megvédeni a kerékpárjukat. Így volt ez a közelmúltban a bringás reggeli alkalmával, a Vasvári-napokon és a Tour de Bókay rendezvényen is.
Ilyenkor a kerékpárok adatait rögzítik egy nyilvántartási rendszerben, ami egy későbbi bűncselekmény esetén megkönnyíti a rendőrség munkáját, és elősegíti azt, hogy a bicikli mihamarabb visszakerüljön a jogos tulajdonosához.
Járhat tehát rosszabbul az ember annál is, mint amikor ellopják a bringáját. Abban az esetben, ha esélyt sem ad magának arra, hogy visszakapja azt, ha nem tesz meg ennek érdekében legalább annyit, hogy elmegy a regisztrációra.