Vigyázzunk a kerékpárra!

Írta:  K.Gy. 2019.02.14.

A tavasz, a nyár a biciklilopások szezonja. Február 20-tól minden hónapban egy napon a rendőr-kapitányságon regisztrálhatnak a bringások a BikeSafe programba.

 

Élénken emlékszem még, mit éreztem úgy nyolc évvel ezelőtt, amikor Pestszentlőrincről egy dolgos nap végén hazavonatoztam Dunavarsányba, és az állomás tárolójában nem találtam ott a reggel lelakatolt kerékpáromat. Egy teljesen átlagos bringáról volt szó, esélytelennek találtam, hogy valaha is megkerüljön. A mai biciklitulajdonosok más cipőben járnak: a manapság használt kerékpárok drágák, fontos jobban vigyázni rájuk. És van már olyan módszer, amellyel könnyebb felderíteni őket, ha mégis lábuk kél.

Mi is ez?

A BikeSafe egy országos program, amelyet a Fejér megyei rendőrkapitányság egy közalapítvánnyal összefogva kezdeményezett, és amelyhez a kerületi kapitányság is csatlakozott már évekkel ezelőtt. A lényege, hogy a tulajdonos regisztrálja a kerékpárt egy elektronikus rendszerben, így annak adatai a rendőrség számára azonnal elérhetőek, ha keresni kell a kerékpárt, ugyanakkor maga a tulajdonos is láthatóvá teheti a rendszerben, hogy eltűnt a bringa. Ez azért fontos, mert a kereskedők, érdeklődő vevők is értesülhetnek arról, hogy lopott kerékpárt akarnak nekik eladni.

bringa1

bringa2


– Azért kell személyesen részt venni a regisztrációban, mert az adatokat egy rendőr valóban szakszerűen tudja felvenni – mondta Keviczky Csilla hadnagy, a XVIII. kerületi kapitányság munkatársa. – Sokszor tapasztaltuk már, amikor valakinek eltűnt egy értéktárgya, mondjuk egy nyaklánca, és ezt bejelentette nálunk, hogy ő maga sem tudja pontosan leírni azt. A BikeSafe regisztráció során rögzítjük a kerékár típusát, színét, vázszámát, készítünk róla egy fotót, sőt a tulajdonos adatait is felvesszük. Így már könnyebb a keresés.

A megelőzés is fontos

A hadnagy szerint érdemes megfontolni a regisztrációt, mert bár a XVIII. kerületben nem kiemelkedő a kerékpárlopások száma, közeleg a tavasz, a nyár, több bicikli kerül az utcára, és bizony városszerte több is tűnik el. Keviczky Csilla úgy véli, fontos volna figyelmet fordítani a megelőzésre is.

bringa3

bringa4


– Tapasztalatunk szerint sok kerékpár-tulajdonos nem jár el elég körültekintően, amikor ott hagyja valahol a biciklit – mondta. – Semmiképpen nem szabad értéket hagyni rajta, még akkor sem, ha csak egy pillanatra ugrunk be a boltba. Ezen kívül mindenképpen le kell lakatolni, de ez csak akkor eredményes, ha olyan oszlophoz kötjük, amelyikről nem tudják felfelé lehúzni. A lakatok közül pedig az acél U-lakatot ajánlom, ez erős, biztonságos.

Biztosítani is lehet

A Magyar Kerékpárosklub tájékoztatása szerint Magyarországon lehetőség van arra is, hogy biztosítást kössünk a kerékpárra, a klub például a Posta Biztosítóval szerződött. Feltétel, hogy a biztosítónál regisztráljuk a kerékpárt, és minden alkalommal fotót készítsünk arról, hogy megfelelően lelakatolva hagytuk egy adott helyszínen. Beszédes adat még, hogy a klub 2018-as reprezentatív felmérése szerint a hazai bringások többsége 40 ezer forint alatti biciklivel közlekedik.

 


A BikeSafe regisztrációt február 20-án 15 és 17 óra között tartják a kerületi kapitányságon (Üllői út 438.). Novemberig minden hónapban lesz egy ilyen nap, de a kapitányság részt vesz kerületi rendezvényeken is, ahol ugyancsak lehetőség lesz a csatlakozásra.

A bringások örülnek

– Ismerem a kezdeményezést, és jó, hogy van ilyen lehetőség is – mondta Kőszegi János önkormányzati képviselő, aki évek óta szervez rendszeresen kerékpáros túrákat, sporteseményeket a kerületben és a régióban. – Sajnos a tolvajok meglehetősen leleményesek. A BikeSafe egy újabb estköz a tulajdonosok és a rendőrség számára. Idővel kiderül, mennyire eredményes.
Lelkesedik a kezdeményezésért Kardos Gábor, a Települési Értéktár Bizottság tagja, aki Tóth-Heyn Péterrel, a Bókay Gyermekklinika igazgatóhelyettesével évek óta közösen szervezi a Tour de Bókay jótékonysági kerékpáros felvonulást.
– Előfordul, hogy több száz bringás vonul velünk a Tour de Bókay meneten. A rendszeresen kerékpározók bizony drága, százezres értékű biciklin járnak. Nekik szükségük van arra, hogy biztonságban tudhassák a tulajdonukat. Érdemes tehát regisztrálni.