A térfigyelés új módja

Írta:  2019.03.04.
 

Mobil napelemes kamerát helyeztek ki Imre és Lőrinc között.

A térfigyelés egy újabb rendszerét próbálja ki az önkormányzat az illegális hulladékelhelyezőkkel szemben, aminek érdekében február 28-án mobil napelemes kamerát helyeztek el egy kritikus útszakasz mentén.
VAA
Valahol a „senki földjén” vagyunk, Pestszentlőrinc és Pestszentimre határán – mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy ez az erdővel övezett útszakasz már inkább Imréhez tartozik. A Lőrinci út és a Kettős-Kőrös utca kereszteződéséről van szó, ahol évente mintegy 100 köbméter illegális szemetet és zöldhulladékot raknak le ismeretlenek, amit rendszerint a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. és az Erdőgondnokság szállít el onnan. Mindez másként lesz ezután, mert –megelégelve a környezetszennyezést – napelemmel működő térfigyelő kamerát telepítettek a helyszínre.


Újabb helyeken


Dömötör István a kerületi illegális szemétlerakás évekkel ezelőtti súlyosabb helyzetére utalva elmondta, hogy az elmúlt időszakban tett intézkedések valamelyest visszaszorították a szennyezést, de sajnos új helyeket is kerestek azok, akik nem becsülik a környezetüket.
– Próbálunk a szennyezők után menni, s ez a most telepített térfigyelő kamera is egy olyan eszköz, amivel megakadályozhatjuk az illegális lerakást – hangsúlyozta az alpolgármester.
A korábbiakhoz képest tehát csökkent a kerületben az illegális hulladékelhelyezés, ám az elkövetők mindig találnak újabb helyszíneket, ahol úgy gondolják, hogy lerakhatják a szemetet. Ez a Lőrinc és Imre határában található útkanyarulat is ilyen terület, ahova folyamatosan letesznek hulladékot. Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy kísérletképpen idetelepíttet egy mobil kamerát, amit mindig arra a helyszínre helyeznek át, ahol a legnagyobb gondot okozza az illegális lerakás.


Egyelőre ingyen


Dömötör István elmondta, hogy a kamerát egy cég felajánlásából ingyenes használatba kapja a kerület egy hónapos próbaidőszakra. Ígéretes számokat jósoltak a kamera használatával, de az önkormányzat szeretné a való életben is kipróbálni, hogy mennyire válik be a térfigyelés ezzel az eszközzel, s majd azután döntenek a megvásárlásáról vagy a bérléséről.
A próbaidőszak idején derül ki, hogy a kamera mennyire képes az adott területet megfigyelni, miképpen lehet a rögzített információkat felhasználni utánkövetésre, bírságolásra. A cél az, hogy legyen olyan eszköz, amivel utána tudnak menni a remények szerint egyre inkább fogyatkozó illegális hulladéklerakásnak.


Bírsággal jár


Az alpolgármester fontosnak tartotta elmondani, hogy fix kamerák a kerület más részein is vannak, s azok segítségével bírságoltak is szennyezőket.

VAA 2
– A kamerák telepítése nem csupán az elriasztásról szól, hanem minden illegális szemetelő esetében eljárást kezdeményezünk. Annál is inkább, mert az összlakossághoz képest elhanyagolható azoknak a száma, akik így rongálják a többség környezetét – mondta Dömötör István.
Sokan azt gondolják, teljesen rendben van, ha az erdő szélére kiviszik a zöldhulladékot, pedig ez nem így van. Az alpolgármester egy példát mondott, amely szerint otthon sokan levágják a borostyánt, és a zöldhulladékkal együtt kiviszik az erdőbe, ami ott életre kelve kárt okoz, néhány év alatt hektárnyi területeket megfertőzve az aljnövényzetben és felkúszva a fákban is.


Forog és közelít


A napelemmel működő mobil kamera telepítését végző cég, a Mobilrouter Kft. műszaki igazgatója, Bódy István elmondta, hogy a tesztkamera viszonylag új megoldás. A kamera forgatható, és a képe ráközelíthető az adott helyre.
Előnye egy fix térfigyelővel szemben az olcsósága és az áthelyezhetősége. Amikor úgy tűnik, hogy a mostani helyszínen sikerült elriasztani az illegális lerakókat, akkor áthelyezhető egy másik kritikus helyszínre. A tapasztalatok szerint jól alkalmazható a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén is, ahol gyakran nem a rendeltetésének megfelelően használják az emberek a lerakót.
A körülbelül egy óra alatt felszerelhető berendezés a műszaki szakember szerint több fővárosi kerületben bevált már, akik használták, bővítik a kamerák számát. Kipróbálták Budafokon, Pesterzsébeten, Kőbányán, Óbudán és több Budapest környéki településen is.