A kutak bejelentési határideje: december 31.

Írta:  sajtóközlemény 2020.02.13.

Az Országgyűlés meghosszabbította az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített fúrt és ásott vagy vert kutak bejelentésének végleges határidejét.

 

Az Országgyűlés döntésének értelmében a fúrt és ásott, vagy vert kutak engedélyeztetésének végső határideje: 2020. december 31. A szabályozás értelmében, aki ezen időpontig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül fúrt és ásott vagy vert kútra, annak 2021. január 01. napját követően vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie.

Tisztelt XVIII. kerületiek!


Az Országgyűlés meghosszabbította az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített fúrt és ásott vagy vert kutak bejelentésének végleges határidejét.
Röviden összefoglalva minden olyan kutat:


- amelynek talpmélysége 30 méternél nem mélyebb,
- évi 500 m³ vízkivételi mennyiségnél kevesebb víz kerül kitermelésre;
- kizárólag kerti öntözési célra, és/vagy házi vízellátásra (nem gazdasági célt) szolgál; épülettel rendelkező ingatlanon van,


helyi vízgazdálkodási hatóságként a helyi önkormányzat jegyzője engedélyez.
Minden egyéb esetben a Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút üzemeltetési és fennmaradási engedélyezési eljárása.
Amennyiben az ingatlan tulajdonosa, használója a kút vízjogi fennmaradási engedélyeztetését 2020. december 31. napjáig nem kérelmezi, 2021. január 01 után azt már csak vízgazdálkodási bírság megfizetése mellett kezdeményezheti.
A 2016. óta eltelt időszakban többször szóba került kormányzati jogalkotás szintjén, hogy az engedélyeztetés menetén könnyítenek, a kizárólag háztartási vízigényhez használt kutakat nem kell engedélyeztetni, stb., ám ezek a jogszabályi módosítások végül nem születtek meg, illetve nem léptek hatályba, tehát továbbra is minden kutat engedélyeztetni szükséges.
Ásott (gyűrűs) kutak esetén az engedélyeztetési eljárásba nem szükséges kútfúrási jogosultsággal rendelkező szakember bevonása, fúrt kutak esetében azonban a szakértői aláírás, valamint a jogosultságot igazoló okirat másolata nem mellőzhető.
A kérelem letölthető honlapunkról, valamint átvehető személyesen a Műszaki, Építéshatósági és Környezetvédelmi Irodánál, illetve a Hivatal ügyfélszolgálatán. Amennyiben további kérdése merülne fel a kutak engedélyeztetése kapcsán kérjük ügyfélfogadási időben forduljanak bizalommal az Ügyfélszolgálati Irodához.

A helyi vízgazdálkodási hatósági hatáskörbe tartozó fúrt, ásott és vert kutak vízjogi létesítési, üzemeltetési és fennmaradási engedélyeztetését az alábbi jogszabályok szabályozzák:
- a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény;
- a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII.29.) BM rendelet;
- a felszín alatti vízkészletekbe történő beavatkozás és a vízkútfúrás szakmai követelményeiről szóló 101/2007. (XII.23.) KvVM rendelet;
- a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet;