Klímabarát18

Írta:  Városkép 2019.12.17.

Kerületi lakosokkal közösen tervezi az önkormányzat a helyi klímastratégiát.

 

A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata által készített helyi Klímastratégia kapcsán az önkormányzat 2019. november 25-én és december 11-én kétrészes workshop-sorozatot tartott helyi lakosokkal, helyi és budapesti civil és szakmai szervezetekkel, gazdasági és közszolgálati szereplőkkel, illetve az önkormányzat szakértőivel. A műhelymunkát Beleznay Éva várostervező és az ABUD Mérnökiroda Kft. fenntarthatósági szakértő munkatársai, Cifka Fanni, Péteri Olga és Ecker Klaudia vezették. A műhelymunkán Petrovai László alpolgármester is részt vett.

kép4

kép11


Az első alkalommal a résztvevők közösen térképezték fel az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kerületi problémákat, értékeket és célokat. A műhelymunka arra is választ keresett, hogy milyen helyi klímastratégiával lennének elégedettek a résztvevők. Többek közt elhangzott az igény a kézzelfogható és megvalósítható javaslatokra, az elért eredmények mérhetőségére, az alulról jövő és szemléletformáló kezdeményezések erősítésére, a pazarláscsökkentő akciók ösztönzésére. Sor került a Települési Alkalmazkodási Barométer (TAB) témaköreinek átbeszélésére is. A szakmai előkészítő csoport helyzetértékelése, a kerületi klímaváltozás attitűd felmérés és a műhelymunka részvevőinek gondolatai alapján helyzetértékelő SWOT elemzés és céldiagramm készült. A kerület kiemelt céljai
között a közlekedés és kapcsolatrendszerek környezettudatos átalakítása, az éghajlatváltozásra
tervezett épített és természeti környezet, a műszaki infrastruktúra környezettudatos fejlesztése, az erőforráshatékonyság növelése és az egészségi ellenállóképesség növelése szerepel. Erős hangsúlyt kapott a kerületi együttműködés és partnerség, a szemléletformálás és oktatás fontossága.

A második alkalom fókuszában a jövőkép, célok, akciók, beavatkozások, projektek szerepeltek. A műhelymunka végére a résztvevők számos javaslatot fogalmaztak meg a Klímastratégia megvalósítására és előrevitelére, és a Klímastratégia készítői visszajelzéseket és javaslatokat kaptak a jövőképre, az éghajlatváltozás mérséklésére, alkalmazkodásra és szemléletformálásra vonatkozó, már futó projektekre és a jövőbeli akciókra vonatkozóan. A résztvevők számos, már megvalósult jó gyakorlatot említettek – többek közt esővízgyűjtés, közösségi kert, csatornahálózat fejlesztés, KRESZ park, komposztálás– és hallhattak nemzetközi mintaprojektekről is. Ezt követően tematikus csoportokban a megfogalmazott részcélok mindegyikére egy-egy projektjavaslatot dolgoztak ki, átgondolva és átbeszélve annak tartalmát, azt, hogy kiről és kiknek szóljanak a javaslatok, a megvalósítás feltételeit és a beavatkozások fő hasznait, előnyeit. Hangsúlyt kaptak a gyalogos és kerékpáros közlekedést segítő javaslatok, a csapadékvíz menedzsment korszerű megoldásai, a megújuló energiaforrások elősegítése, a helyi közösség bevonása a zöldfelületek kialakításában és gondozásában, a környezetbarát életmódra felkészítő klub, a helyi szolgáltatások és fogyasztók összekapcsolása, az idősek és gyermekek kiemelt figyelemmel kezelése.

A tavasszal elkészülő stratégia-tervezet tartalmazza majd a workshopon elhangzott észrevételeket, javaslatokat, illetve azt a résztvevők is véleményezik majd. Ezúton is köszönjük az értékes közreműködést minden résztvevőnek!


szechenyi 2020 logo fekvo color3 infoblokk 2020 KA 3C