Vigyázzunk magunkra a kánikulában!

Írta:  K.Gy. 2019.07.03.

Néhány önvédelmi tipp a nyár kiemelkedően forró napjaira.

Néhány évtizeddel ezelőtt az ózonlyuk felfedezése irányította rá a figyelmet arra, hogy különösen a forró nyári napokon fokozottan vigyáznunk kell, ma pedig a globális felmelegedés hatásai kényszerítik rá az embert erre. A nyári napokon extrém hőmérsékletet és nagyon magas UV-sugárzást mérnek, van tehát mitől tartanunk.

DSC02875 copy

A nap, amikor nem a barátunk

Az UV-sugárzás sok bajt okozhat, ha nem védekezünk ellene. Aki odafigyel a hírekre, tudja már, hogy a napozás 10 és 16 óra között nagyon veszélyes, és a nap többi szakaszában is csak magas fényvédő faktorú naptej használatával tanácsos. De gondoljunk arra is, hogy nap ér bennünket a városban is, ha rövid ujjú inget viselünk, ha az arcunkat nem árnyékoljuk. A szakértők szerint az olcsó napszemüveg rosszabb, mint ha egyáltalán nem viselünk – csak olyat szabad venni, amelyik garantáltan rendelkezik UV-szűrővel.

Mit igyunk?
Víz, ásványvíz, joghurt, kefír, aludttej, tea, levesek, szénsavmentes üdítők, paradicsomlé

Mit ne igyunk?
Kávé, alkohol, magas cukortartalmú szénsavas üdítők

 

Az öltözet

A melegben mindenki igyekszik minél kevesebb ruhát magára ölteni, ami jó is, nem is. Ha sok bőrfelület marad szabadon, az gyakorlatilag olyan, mintha napoznánk. A testet fedő ruhadarabok közül viszont nem minden kényelmes – elsősorban szellős pamutanyagú ruházatot célszerű viselni.

 Evés-ivás

A városi mindennapokban könnyebben oda tudunk figyelni az étkezésre, a folyadékbevitelre, de a nyár a pihenés ideje, és bizony egy bográcspartin vagy egy fesztiválon az ember hajlamos megfeledkezni az elővigyázatosságról. A zsíros, nehezen emészthető ételek nagyon megterhelik a szervezetet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság digitálisan is elérhető Hasznos tanácsok kánikula idejére című kiadványa – más hasznos tanácsok mellett – felhívja a figyelmet az alkohol, a koffein, sőt a magas cukortartalmú italok veszélyeire is. Inni sokat kell, hiszen izzadunk, folyadékot veszítünk, de a víz, az ásványvíz, a kefír, a gyümölcslé hasznosabb, mint egy kóla. A levesek és a paradicsomlé mellett célszerű más sótartalmú folyadékot (például zöldséglevet) is fogyasztani, mert ezt az ásványi anyagot is nagy mennyiségben kell pótolnunk.

Fontos a lehűlés

Ha tehetjük, a legforróbb déli órákban ne menjünk ki az utcára, hanem vagy klimatizált vagy jól szellőztetett helyiségben tartózkodjunk. Ha mégis dolgunk van ebben az időszakban, húzódjunk be egy időre légkondicionált helyre, akár egy bevásárlóközpontba. Ma már a legtöbb kávézó, étterem is hűtött, és érdemes megnézni az önkormányzatok honlapját is, ahol megadják az olyan önkormányzati fenntartású klimatizált intézmények listáját, ahova a kánikulában szabadon bemehet bárki, hogy lehűljön egy kicsit.

 

Utazás

A fővárosban egyre több közlekedési eszköz légkondicionált. Ha a klíma helyesen van beállítva, ez enyhülést adhat, ennek ellenére érdemes az útra is vizet vinnünk, hiszen előfordulhat, hogy vesztegelünk, vagy egy forró megállóban kell várakoznunk. Aki kerékpárral, motorral, autóval közlekedik, annak számolnia kell azzal, hogy a meleg fáradékonyabbá, esetleg ingerültebbé teszi a közlekedésben részt vevőket, érdemes tehát erre is ügyelni.

Sport

Bár sokan hódolnak kánikulában is szabadtéri sportoknak (kocogás, tenisz), ebben az esetben nem az egészséget szolgálja a sportolás. Egy középkorú ember szervezete már könnyen összeomolhat a terheléstől, az edzettebb, fiatalabb ember nem dől ki azonnal, de hosszú távon árthat magának. Kánikulában természetesen a vizes sportok adhatnak felüdülést.