Idei beruházásokról is döntöttek

Írta:  B.Z. 2019.06.20.

A kerületet érintő beruházásokról és sok egyéb fontos kérdésről hoztak határozatot június 17-én a kerületi képviselők.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának Képviselő-testülete a június 17-ei ülésén a kerületet érintő mintegy húsz határozati javaslatot tárgyalt meg, s ezek mindegyikéről döntöttek a képviselők. Napirenden szerepeltek például lakóingatlanokkal és sétány felújításával, játszótér építésével, támogatásokkal, pályázatokkal és díjakkal kapcsolatos döntések, valamint kerületi közalapítványok beszámolóit is megvitatták a döntéshozók.


Játszótér és sétány


Határozat született például a Herrich Károly téren megépítendő befogadó játszótér beruházásáról, amely az önkormányzat 45 millió forint saját forrása mellett a Szerencsejáték Zrt. 30 millió forintos támogatásából valósul meg. Így az eredetileg tervezett új játszótér fogyatékkal élő és ép gyermekek számára egyaránt használható, úgynevezett befogadó játszótér lesz. A hagyományos játszóeszközöket ezért a tervekben is kiegészítik kifejezetten mozgássérültek, adott esetben kerekesszékkel is használható játszóeszközökkel.
Az elmúlt évben már tereprendezési munkálatokon átesett Herrich Károly téren az elképzelések szerint a hagyományos és kerekesszékes játszóeszközök elhelyezésén túl növénytelepítés, térvilágítás kialakítása, utcabútorok kihelyezése és térkőburkolat kialakítása is várható. A beruházás kezdési időpontja 2019. júliusa, befejezése pedig szeptemberben várható.
Egy másik fontos döntés a Kondor Béla sétány környezetrendezése. A sétány, a Bartha Lajos utca és a Közösségi Ház közötti terület korábbi rendezési elképzelései kiegészültek a közvilágítási hálózat bővítésével is. A mintegy 70 millió forintos beruházás kezdési időpontja ugyancsak ez év júliusa, befejezési határideje pedig október.


Elismerés, köszönet


A két testületi ülés között eltelt időszakról szóló beszámolójában Ughy Attila megköszönte a címzetes főjegyző asszonynak és a hivatal összes munkatársának a közreműködését és áldozatos munkáját az Európai Parlamenti választások gördülékeny, zökkenőmentes előkészítésében és lebonyolításában. A polgármester beszámolt többek között arról, hogy ünnepélyes keretek között köszönetet mondott az önkormányzat a Bozsik Stadionnál talált második világháborús bomba kiemelésében és hatástalanításában résztvevő tűzszerész katonáknak. A XVIII. kerületben mintegy 200 lakost érintett a kiürítési művelet.
A térfigyelés egy újabb rendszerét próbálta ki az önkormányzat az illegális hulladékelhelyezőkkel szemben, aminek érdekében mobil napelemes kamerákat helyeztek el a Kettős-Körös utca – Lőrinci út és az Ültetvény utca – Dózsa György út találkozásánál. A kamera beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen azóta nem történt illegális hulladéklerakás az érintett területeken.


Sport, sport, sport


Ughy Attila elmondta, hogy átadták a kerület második kültéri kézilabda pályáját a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola udvarán, mert szeretnék, ha a kézilabdát minél több kerületi gyermek kipróbálhatná és játszhatná. A Magyar Kézilabda Szövetség segítségével, a Kültéri Pályaépítési Program keretén belül valósult meg a beruházás.

2019.06.11. Kezilabda palya atado 6 of 24 copy
Ugyancsak a beszámolóban hangzott el, hogy megnyitották a VI. Európai Speciális Olimpia Tenisz Nap eseményét a Bókay-kertben. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakága minden évben a kerületben rendezi meg az eseményt, amelyre a rengeteg speciális igényű sportoló fiatalon kívül számos olimpiai bajnok, művész és profi teniszező is kilátogat. Június 10-én volt a III. Deák „Bamba” Ferenc Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna a Vilmos Endre Sportcentrumban. Az idei tornán 13 egyesület 2007-es és 2008-as korosztályos csapatai mérték össze tudásukat.


Kitűnő pedagógusok


Pedagógusnap alkalmából tudásukat, felkészültségüket évtizedek óta bizonyító nyugdíjas jubiláló pedagógusok áldozatos munkáját köszönte meg önkormányzat. Ez alkalomból a kerület vezetői átadták a pedagógusnapi kitüntetéseket is.
– Kerületünk méltán büszke Magyar Mártára, a Kandó Téri Általános Iskola egykori intézményvezetőjére, aki június 11-én Bárczy István díjat vehetett át Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől. Pedagógusként 42 évig a gyermekek harmonikus személyiségformálásában, a tehetséggondozásban, a különleges bánásmódot igénylő tanulók segítésében, kiemelkedő eredményességgel, elkötelezetten és odaadóan tevékenykedett – szólt elismerően Ughy Attila.
Május közepén 21. alkalommal rendezték meg Pestszentlőrinc-Pestszentimre egyik legnépszerűbb tavaszi eseményét, a Havanna Ünnepet. A kerület legnagyobb lélekszámú lakótelepén kiemelten fontosnak tartja az önkormányzat, hogy minél nagyobb közönség élvezze a színes kulturális programokat.
Az érdeklődők május 18-án vehettek részt a „Nőként, anyaként – Gyereknevelésről, egészségtudatosságról, függőségekről” című programon, melyet Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Budapest XVIII. Kerületi Rendőrkapitányságával együttműködve szervezett a Kondor Béla Közösségi Házban. Ugyancsak május 18-án a Bolgár, a Görög, a Horvát, a Lengyel, a Német, az Örmény, a Roma, a Ruszin és a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat részvételével rendezték meg a XVIII. kerületi Nemzetiségi Fesztivált – tette hozzá a polgármester.